Μας έκλεισε το μάτι ο Ρέγκλινγκ για τα πλεονάσματα - "Χέρι με χέρι με την ανάπτυξη η μείωση τους". Το 2020 "θα το συζητήσουμε"

Πιθανή η

Μας έκλεισε το μάτι ο Ρέγκλινγκ για τα πλεονάσματα, δηλώνοντας στην ουσία αυτό που επιδιώκει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις αλλαγής πορείας της χώρας και μετά θα τροποποιηθεί η δυσμενής δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτή τη συζήτηση η Ελληνική κυβέρνηση την τοποθετεί το 2020 μς ορίζοντα εφαρμογής το 2021.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Ελσίνκι, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το άτυπο Eurogroup, δήλωσε ότι:

  • Ο μόνος τρόπος να ανοίξει συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις στη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά, είπε .

Η θέση αυτή του κορυφαίου αξιωματούχου των Θεσμών επιβεβαιώνει τη στρατηγική του πρωθυπουργού για το θέμα των πλεονασμάτων, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ δεν θα ακούσει κουβέντα για μείωσή τους, αν δεν δει πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα αναπτυξιακης πορείας της χώρας. Συνεπώς η Ελλάδα δεν θα προσέλθει ως επαίτης στις σχετικές συζητήσεις με τους Θεσμούς, αλλά ως χώρα με σαφή στρατηγική μεταρρυθμίσεων και αποτελέσματα ανάπτυξης.

“Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας” έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός

  • Ο Κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις βρίσκονται υψηλά στην ατζεντα της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ο Κ. Ρέγκλινγκ σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τις προϋποθέσεις μειώσής τους σημείωσε ότι:

  • οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020.

Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

  • “Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληση του τι θα γίνει”, υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Συμφωνεί ο Ρέγκλινγκ με την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, την οποία εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους είναι μικρότερη από αυτήν που προβλεπόταν όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και πως η ενδυνάμωσή της συμφέρει και τον ESM αφού αυξάνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων.

Από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ χαιρέτισε το συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα και τη δέσμευση της κυβερνησης να χτίσει στην πρόοδο που ήδη έχει σημειωθεί από το 2015 και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για την ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης και ειδικά στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Διαβάστε επίσης το πρωινό ρεπορτάζ του economico.gr για το θέμα:

Τα 6 κρίσιμα ραντεβού του Χρήστου Σταϊκούρα στο Ελσίνκι