Μασκες παντού: στο λιανεμπόριο, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ΔΕΚΟ, τράπεζες και KEΠ

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική οδήγησε τις Aρχές στην απόφαση να καταστήσουν από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλους –εργαζoμένους και κοινό– σε καταστήματα λιανεμπορίου, καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, κ.ά.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού.

Σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και ταξί, μονάδες υγείας, σούπερ μάρκετ, και από εργαζομένους στην εστίαση. Η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας θα συνοδευτεί και με εντατικοποίηση των ελέγχων.

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Αναφορικά με την παράταση ή μη της απαγόρευσης των πανηγυριών και πέραν της 31ης Ιουλίου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι αυτό θα εξεταστεί στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή που συζητάμε, είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown».

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι ο Rt είναι στο 0,4 (αριθμός αναπαραγωγής του ιού), όταν το ανώτατο όριο για τον έλεγχο της επιδημίας είναι 1. Τόνισε πάντως ότι «αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό».

Τα χθεσινά 52 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα σε 4.279. Από τα νέα περιστατικά τα 11 είναι εισαγόμενα, 14 εντοπίστηκαν στην Αττική, εννέα στη Θεσσαλονίκη, από τέσσερα σε Καβάλα, Αχαϊα και Λέσβο, από δύο σε Μαγνησία και Ημαθία και από ένα σε Χαλκιδική και Εύβοια. Χθες κατεγράφη άλλος ένας θάνατος λόγω κορωνοϊού. Συνολικά τα θύματα της νόσου στη χώρα μας είναι 203.

Σχολιάζοντας τα αρκετά κρούσματα που καταγράφονται στα αστικά κέντρα, επεσήμανε πως «προφανώς μας ανησυχούν, αλλά είναι πλήρως διαχειρίσιμα» και πρόσθεσε ότι οι Αρχές έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή. «Αυτό που χρειάζεται είναι να μην επιτρέψουμε ο όγκος των κρουσμάτων να αυξηθεί στον βαθμό που να μην επιτρέπει την άμεση ιχνηλάτησή τους» τόνισε. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, στην Αττική, τα «ενεργά» κρούσματα είναι 145, ενώ έχουν τεθεί 596 άτομα σε καραντίνα ως επαφές αυτών. Σε νοσοκομείο νοσηλεύονται 36 ασθενείς –εκ των οποίων 8 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ–, και 109 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Ο πίνακας από την “Καθημερινή”

Καμία δημοσίευση για προβολή