Mαύρα μαντάτα για το Facebook: Νέα αντιμονοπωλιακή μήνυση στις ΗΠΑ για την εξαγορά WhatsApp και Instagram

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση φέρνει τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ να υποβάλλει εκ νέου μήνυση σε βάρος της εταιρείας για μονοπωλιακές πρακτικές.

Το Facebook στο σκαμνί

Η μήνυση υποβάλλεται εκ νέου καθώς δικαστής την απέρριψε τον περιασμένο Ιούνιο και σε αυτή τη Επιτροπή υποστηρίζει ότι το Facebook παραβίασε το αντιμονοπωλιακό δίκαιο όταν εξαγόρασε το Instagram και το WhatsApp, προκειμένου να αφοπλίσει τις δύο εταιρείες οι οποίες ανταγωνίζονταν το Facebook. Στη μήνυση η Επιτροπή ζητά από το δικαστήριο να ακυρώσει τις δύο εξαγορές, πράγμα που αν συμβεί θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για το Facebook αλλά για το σύνολο των εταιρειών τεχνολογίας, καθώς παρόμοια πρακτική έχουν ακολουθήσει κι άλλες επιχειρήσεις, όπως η Google, η Microsoft, η Apple, κλπ.

Η μεγάλη δοκιμασία

Ο δικαστής που απέρριψε την πρώτη μήνυση έδωσε την Επιτροπή περιθώριο 30 ημερών για να την επανακαταθέσει, παρέχοντας επαρκείς λεπτομέρειες που θα στηρίξουν τον ισχυρισμό της ότι το Facebook έχει μετατραπέι σε μονοπώλιο στην αγορά των social media. H συγκεκριμένη μήνυση, παράλληλα, είναι και μια πρώτη δοκιμασία για την πρόεδρο της Επιτροπής, Λίνα Χαν, η οποία επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ώστε να χαλιναγωγήσει κάπως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες με τις τακτικές τους μετατρέπουν σταδικά τις αγορές σε ολιγοπωλιακές ή και μονοπώλια.

Τι υποστηρίζει το Facebook

Από την πλευρά του, το Facebook επιχειρεί να εξαιρεθεί η Χαν από την υπόθεση, ισχυριζόμενο ότι η ακαδημαϊκή της εργασία για την εταιρεία και η δουλειά της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ερεύνησε το Facebook και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες, την κάνουν προκατειλημμένη εναντίον του. Σημειώνεται ότι ο δικαστής απέρριψε μηνύσεις και από εισαγγελείς Πολιτειών, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να αμφισβητήσουν τις εξαγορές και, μάλιστα, δεν τους έπετρεψε να καταθέσουν εκ νέου τους μηνύσεις όπως έγινε με την Επιτροπή Εμπορίου.

Περιορισμός της μήνυσης

Το σκεπτικό του δικαστή όταν απέρριψε την πρώτη μήνυση της Επιτροπής δίνει ώθηση σε διακομματικές διαμαρτυρίες που εδώ και χρόνια ακούγονται στις ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της Δικαιοσύνης στον τρόπο με τον οποίο γιγαντώθηκαν επιχειρήσεις όπως το Facebook, καθώς ο δικαστής απέρριψε οριστικά ένα κομμάτι της μήνυσης, το οποίο αφορούσε μονοπωλιακές τακτικές του Facebook έναντι τρίτων, με το σκεπτικό ότι η μονοπωλιακή επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση από το νόμο να συνεργάζεται με ανταγωνιστές της και η άρνηση συνεργασίας δεν συνιστά παραβίαση του νόμου.

Πολιτική σημασία

Η μήνυση, λοιπόν, αποτελεί ορόσημο τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τις αρχές ανταγωνισμού, καθώς ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταθέσει μήνυση κατά της Google, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να φέρουν στο Κογκρέσο νομοσχέδια που θα θέσουν νέο πλαίσιο σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν δουλειές και να αποτρέπουν τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων σε διάφορες αγορές, ενώ, παράλληλα, επιδιώκουν να περιορίσουν τη Δικαιοσύνη από το να ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις να κινούνται εκτός πλαισίου υγειούς ανταγωνισμού.

Καμία δημοσίευση για προβολή