Μαύρα μαντάτα για τον Πούτιν: Μειώνται σημαντικά οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν ήταν σίγουροι ότι το μέτρο θα πετύχαινε, φαίνεται ότι η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει οδυνηρά αποτελέσματα για τη ρωσική οικονομία που, παρά τις δυτικές κυρώσεις, φαινόταν να παρουσιάζει υψηλή αντοχή.

Πτώση στις εξαγωγές

Σύμφωνα με το Bloomberg, μόλις μία εβδομάδα μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό πετρέλαιο, ήτοι ως τις 16 Δεκεμβρίου, οι εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας μειώθηκαν από 1,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ και ο μηνιαίος μέσος όρος έπεσε σε νέο «χαμηλό» για το 2022.

Ταυτόχρονα, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι μειώνονται και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που εμφανίζονται διατεθειμένες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο από εξαγωγική μονάδα στην Ασία, ενώ δύο ενεργειακοί «γίγαντες», η Exxon Mobil και η Shell αποφεύγουν να συνεργάζονται με τάνκερ τα οποία μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο, φοβούμενες τις κυρώσεις που θα επιφέρει η πιθανή ανακάλυψη στα αμπάρια τους «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία.

Ο κίνδυνος του… ban

Η στάση των δύο «γιγάντων», όμως, έχει συνέπειες και για τον «σκοτεινό στόλο» που μετέφερε το ρωσικό πετρέλαιο «κάτω από τα ραντάρ» των δυτικών αρχών, καθώς οι πλοιοκτήτες τους ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να… φάνε ban, όταν επιχειρήσουν να επιστρέψουν στη μεταφορά μη ρωσικών προμηθειών πετρελαίου, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις ενέργειας ήδη αποφεύγουν τα πλοία αυτά.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από τις 5 Δεκεμβρίου η ΕΕ απαγόρευσε τις διά θαλάσσης εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και μπλόκαρε τις ναυτιλιακές και άλλες σχετικές υπηρεσίες για εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Ένωση και οι G7 όρισαν πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Οι αγοραστές που εφαρμόζουν το πλαφόν έχουν δικαίωμα ασφάλισης. Από την άλλη, όσοι δεν το τηρούν, αποκλειονται από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για 90 ημέρες.

Οι στόχοι των κυρώσεων

Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να περιοριστούν τα τεράστια έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου (και φυσικού αερίου), οι οποίες επέτρεπαν στην Μόσχα να ξεπερνά σχετικά ανώδυνα τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και να δίνεται στη δυνατότητα στον καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος την παραμονή των Χριστουγέννων θα κλείσει δέκα μήνες επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δεν έκρυψε την οργή της για το νέο αυτό περιοριστικό μέτρο, το οποίο, προφανώς, θα επιδράσει αρνητικά στα έσοδά της, και απειλεί με αντίποινα, όπως την πλήρη διακοπή πώλησης πετρελαίου σε όποιες χώρες εφαρμόσουν το μέτρο. Πάντως, όσον αφορά τη μείωσε των εξαγωγών, αναλυτές εκτιμούν ότι η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα φανεί στο μέλλον και ότι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες ή τα προγράμματα μεταφορών των πλοίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή