«Μαύρα τα μαντάτα» για τον ελληνικό τουρισμό – 4 δισ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα φέτος από 18 δισ. το 2019

Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό καταγράφουν δραματική μείωση του ενδιαφέροντος για ταξίδια διεθνώς, ενώ οι εκτιμήσεις για τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα κάνουν λόγο για μείωση στα όρια του 70 – 75%.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες και τις στατιστικές των μεγάλων tour operators  η προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα σήμερα είναι της τάξης του 70%. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε το άμεσο πλήγμα στο ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και, μαζί με τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, της τάξης των 31 δισεκατομμυρίων.

Και αυτό παρά τις προσδοκίες ότι οι καλές επιδημιολογικές συνθήκες στην Ελλάδα θα προσελκύσουν περισσότερους ταξιδιώτες από τις ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο.

 Οι απώλειες τουριστικών εσόδων το 2020 θα είναι εκτεταμένες. Ήδη το δεύτερο τρίμηνο που πρόσφερε 26% στα τουριστικά έσοδα χάθηκε. Παράλληλα η ζήτηση από τις χώρες που θα είναι ανοιχτές για ταξίδια προς την Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 70% περίπου.

Αν δεχτούμε τις εκτιμήσεις της McKinsey, για τη μείωση της ζήτησης για διεθνή ταξίδια και διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό, περιμένουμε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της “Καθημερινής” (Ηλίας Μπέλλος) αν από τα περυσινά έσοδα του τουρισμού, που ανήλθαν στα 18,151 δισεκατομμύρια ευρώ, αφαιρέσει κανείς το 26% που είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο (το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου θα υπάρχουν κάποιες εισροές ταξιδιωτών πλην όμως εκτιμάται αμελητέες και σίγουρα δεν θα επαρκούν για να καλύψουν καν τις ημέρες που έμεινε κλειστή η χώρα τον Μάρτιο) μένουν 14,17 δισεκατομμύρια.

Αν από αυτά αφαιρεθεί εντελώς το 74% (υπόλοιπο έτους) των περυσινών εσόδων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο -που εμφανίζονται επί του παρόντος να μένουν εκτός αγοράς για το μεγαλύτερο μέρος αν όχι όλο του καλοκαιριού λόγω έξαρσης της πανδημίας εκεί- τότε μένουν 11,39 δισεκατομμύρια. Αυτά.