Με 152 – 154 «ναι» αναμένεται να ψηφιστούν οι “Πρέσπες” –  Δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να γίνει δεκτή σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει αργά τη νύκτα στη Βουλή οι «Πρέσπες» θα συγκεντρώσουν μεταξύ 152 και 154 «ναι». Κι αυτό καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν :

– Οι αποστάτες από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος

– Η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

– Όσοι από το διαλυθέν Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

 Δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην αξιωματική αντιπολίτευση έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος για να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ζύγισε» τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και εν τέλει εκτίμησε ότι δεν παρίσταται ανάγκη για να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής πρότασης.

Οι λόγοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρησαν για τη λήψη της απόφασης να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το «όπλο» στην παρούσα φάση, ήταν, κατά βάση, οι εξής δύο:

Πρώτον, κρίθηκε ατελέσφορο μέτρο, αφού δεν επρόκειτο να αλλάξουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 151 ναι στο αίτημα για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. Κανείς από αυτούς δεν επρόκειτο να αλλάξει την ψήφο του, εκτίμησαν στην Νέα Δημοκρατία και έλαβαν ακόμη υπόψη τους και το γεγονός ότι για να τελεσφορήσει η πρόταση δυσπιστίας δεν απαιτείται η συγκέντρωση της πλειοψηφίας, αλλά αυτή σε κάθε περίπτωση απαιτείται από το Σύνταγμα να είναι τουλάχιστον με 151 ψήφους.

Δεύτερον, κρίθηκε ότι οι δηλώσεις τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα υπερψήφιζαν τη γαλάζια πρόταση ήταν «ανέξοδες», καθώς και ο ένας και ο άλλος θα το έκαναν ως «άλλοθι», ενώ στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτε όταν μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο μεν αρχηγός των ΑΝΕΛ στήριξε μέχρι πρόσφατα τον κ. Τσίπρα, δίνοντας του ακόμη και «δανεικούς» βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ο βουλευτής του Κώστας Ζουράρις που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά καταψηφίζει τις Πρέσπες δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής της ΝΔ. Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού παρέχει έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση με την ψήφο που είναι έτοιμος να δώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παραβιάστηκαν οι εθνικές γραμμές

Παρά ταύτα, πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατήρησε ακόμη και χθες τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης προς τη Συμφωνία και έθεσε προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές. «Oι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε: «Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται σήμερα να δημοσιοποιηθεί γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με όσα λέγονται στο παρασκήνιο, θα ταχθεί κατά της Συμφωνίας με πιο καθαρό τρόπο από όσο το είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο ότι με διαρροή είχε δηλώσει σύμφωνος με την κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη που ήταν υπουργός Εξωτερικών, επί των ημερών της διακυβέρνησή του.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή