Με 161% τρέχει η αύξηση ξένων επενδύσεων στην Πορτογαλία – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

JP Morgan

 

Η χαμηλή εγκληματικότητα, το κλίμα κοινωνικής ειρήνης, το καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και η αποστροφή των Πορτογάλων προς τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό αποτελούν τα σημαντικότερα «όπλα» της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από άμεσες ξένες επενδύσεις το 2018 υπολογίζονται σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2015 και 2018, ο ετήσιος αριθμός τέτοιων έργων αυξήθηκε κατά 161%, ρυθμός ανάπτυξης που είναι μακράν ο υψηλότερος στη Δυτική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε 3.606 εκατ. ευρώ, (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας) σε σχέση με 3.204 εκατομμύρια το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 12,5%.  To 2018 αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών στη χώρα μας, μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2016. 

Οι καθαρές εισροές ΞΑΕ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2008-2018 (σε εκατομμύρια ευρώ)

xenes epend 1

Χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων 

Η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ, με τη Γερμανία (με διαφορά) και τη Γαλλία δευτερευόντως να αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Κύπρος, καθώς και χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνεται από την Κίνα (με το Χονγκ Κονγκ), που έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της τα τελευταία χρόνια, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία και την Ιταλία.

Καθαρές εισροές  ΞΑΕ ανά χώρα προέλευσης κεφαλαίων (εκατ. ευρώ)

xenes epend2

 

  • Η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ.
  • Η Γερμανία (πρωτίστως) και η Γαλλία αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων για το χρονικό διάστημα 2008-18 με αρκετά μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες κυρίως λόγω της επένδυσης της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ και της  εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από γαλλικές πριν την έναρξη της κρίσης.
  • Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επενδύουν στη χώρα την τελευταία δεκαετία ανήκουν επίσης η Ελβετία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα (με το Χονγκ Κονγκ), με τις χώρες αυτές να αυξάνουν σημαντικά την επενδυτική τους παρουσία τα τελευταία έτη.
Οι καθαρές εισροές ΞΑΕ κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη  κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας. Αντίστοιχη διάρθρωση ΞΑΕ εμφανίζει η πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή