Με 967 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα τρέχει το σαφάρι της εφορίας

Κάθε εργάσιμη ημέρα 967 πολίτες διαπιστώνουν ότι η εφορία τους έχει κατασχέσει τραπεζικούς λογαριασμούς ή εισοδήματα στα χέρια τρίτων.

Πρόκειται για μια από τις πιο τραγικές πληγές που έχει ανοίξει στο σώμα της οικονομίας η οικονομική ύφεση αλλά  κυρίως η δραματική υπερφορολόγηση με τους εξοντωτικούς φορολογικούς συντελεστές σε μια περιορισμένη φορολογική βάση.

600.000 στον προθάλαμο

Σύμφωνα με στοιχεία που παρoυσίασε το capital.gr (ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη), τους επόμενους μήνες, πάνω από 600.000 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των φορολογούμενων. Δείτε τα:

Περισσότερα σε λέξεις

Ένας στους έξι φορολογούμενους έχει «κοκκινίσει» στην εφορία και κάθε μήνα βλέπει τη φορολογική διοίκηση να του κατάσχει μέρος του εισοδήματός του, εφόσον βέβαια αυτό υπάρχει. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανερχόταν τον Μάρτιο στον απίστευτο αριθμό του 1.109.971.

21.275 μηνιαίως αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν κατασχέσεις τον Μάρτιο.

Σε άλλους 610.719 φορολογούμενους, που έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 500 ευρώ, είναι έτοιμη να επιβάλλει κατασχέσεις, ανά πάσα στιγμή,  η εφορία. Ωστόσο θα δώσει προτεραιότητα σε υψηλότερες οφειλές

Τα συνηθέστερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι η δέσμευση τραπεζικών υπολοίπων του φορολογούμενου καθώς και ενοικίων στα χέρια του ενοικιαστή. Οι τράπεζες στην πρώτη περίπτωση και ο ενοικιαστής στη δεύτερη εντέλλονται να αποδώσουν απευθείας στο δημόσιο ταμείο χρήματα που ανήκουν στον οφειλέτη, όπως είναι οι καταθέσεις του ή το εισόδημά του από ενοίκια.

Με δυό λόγια

Κάποιος γνωστός μας, σε ένα ευρύτερο κύκλο, είναι «κόκκινος». Και βλέπει την εφορία να κατάσχει το λογαριασμό του στην τράπεζα ή τα χρήματα που περιμένει από οφειλέτες του.