Με αμερικανική προστασία η γεώτρηση της Εxxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ

εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Αύριο (Δευτέρα 12/11) αναμένεται να δέσει στο Λιμάνι της Λεμεσού, το γεωτρύπανο Stena Ice Max, του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Εxxon Mobil, προκειμένου να αρχίσει από την Τετάρτη τις πολυαναμενόμενες γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, με αμερικανική προστασία.

Η γεώτρηση θα διεξάγεται υπό το άγρυπνο μάτι και των αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, διασφαλίζοντας ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Σε πολιτικό επίπεδο, εντός της εβδομάδας, αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Η κάθοδος αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί και μήνυμα προς την Άγκυρα να μην προβεί σε οποιανδήποτε ενέργεια κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων, καθώς οι Τούρκοι βλέπουν με καχυποψία την ευθυγράμμιση των συμφερόντων της Ουάσιγκτον με τον άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος και η ποιότητα ενός ενδεχόμενου κοιτάσματος και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντως, υπάρχει έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων, από ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα, που δεν συνδέεται κατά ανάγκη με τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. Καθίσταται σαφές πως σε περίπτωση που βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10, τότε η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή LNG. Σε αυτή την περίπτωση, τα αμερικανικά συμφέροντα θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες, την Τotal και την ΕΝΙ.

Μετά το ταξίδι και τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις ΗΠΑ, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η Λευκωσία δηλώνει αισιόδοξη για την αμερικανική ομπρέλα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εν μέσω της γεώτρησης, αυτόν τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Σχεδιασμός και δυνατότητες

Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που φέρει βρετανική σημαία, διαθέτει διπλό πύργο και τρυπάνι +1Α1. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries και ξεκίνησε εργασίες το 2012. Το IceMAX σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργεί στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου -κυρίως στην Αρκτική-, και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις. Είναι ικανό να τρυπήσει σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας (3048m).

Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και φέρει δικό του ελικοδρόμιο. Για τους σκοπούς της γεώτρησης, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε και NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους), με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2019. H εταιρεία που ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής βάσης από το Λιμάνι της Λεμεσού προς την γεώτρηση είναι η Μedserv.

Από το newsroom του econo mico.gr με πληροφορίες από sigmalive και ΚΥΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή