Με αργούς ρυθμούς βελτιώνονται οι όροι απασχόλησης στο λιανεμπόριο

Purchase this image at http://www.stocksy.com/44453

Μετά την πολύχρονη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την συρρίκνωση της απασχόλησης στο ελληνικό λιανεμπόριο, εμφανίζεται -με δειλά και αργά βήματα όμως είναι η αλήθεια- μια τάση επιστροφής στην “κανονικότητα”.

Τα στοιχεία τα οποία έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν να σημειώνεται μια αργή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Ταυτόχρονα, καταγράφουν και μια αυξημένη δράση από πλευράς διάρκειας ωραρίων της αγοράς, όπως επίσης και βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων στον εν λόγω τομέα της οικονομίας.

Αυξομειώσεις

Πιο αναλυτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων στο λιανεμπόριο του Α’ τριμήνου του 2018, κατέγραψε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου του 2017, αύξηση σε ποσοστό 0,6% και, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, δηλαδή του Δ’ τριμήνου 2017, εμφάνισε μείωση σε ποσοστό 0,6%.

Σύμφωνα με τα ίδια αυτά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Ωρών Εργασίας στο λιανεμπόριο του Α’ τριμήνου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου 2017, παρουσίασε αύξηση 1,2%, και, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ’ τριμήνου 2017, μείωση 0,7%.

Άνοδος 1,1% των αποδοχών

Όσον αφορά τον Δείκτη Μισθών και Ημερομισθίων στο Λιανικό Εμπόριο του Α’ τριμήνου 2018, αυτός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου 2017, παρουσίασε αύξηση 1,1% και, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ’ τριμήνου 2017, μείωση 23,3%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων του Α’ τριμήνου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ’ τριμήνου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,3%, ο αντίστοιχος Δείκτης Ωρών Εργασίας αύξηση 0,9%.

Με δυό λόγια

Πρόοδος και βελτίωση υπάρχει όσον αφορά την απασχόληση στο λιανικό εμπόριο. Αυτή όμως είναι κατά πολύ πιο αργή από τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους επλήγησαν η αγορά εργασίας και απομειώθηκαν οι απολαβές των εργαζομένων.

Καμία δημοσίευση για προβολή