Με «άσκηση ετοιμότητας» απαντάει η Μόσχα στην απόφαση Μπάιντεν για ετοιμότητα 8.500 στρατιωτών για την Ουκρανία

Η ειρήνη στο απόσπασμα στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς προκαλεί η σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ουκρανική κρίση, με τη διοχέτευση αμερικανικού πολεμικού υλικού στο Κίεβο και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την απόφαση της Ουάσιγκτον να θέσει σε επιφυλακή δύναμη 8.500 στρατιωτών, έτοιμων να αναπτυχθούν στην Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Για υστερία των ΗΠΑ κάνει λόγο η Μόσχα 

Ο Ρώσος αξιωματούχος επέμεινε ότι η ένταση στην περιοχή καλλιεργείται όχι από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, αλλά από τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τις οποίες η Μόσχα χαρακτηρίζει «υστερία», απορρίπτοντας ότι σκοπεύει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Τις ανησυχίες της Δύσης ήρθε να εντείνει η χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για τη διεξαγωγή μεγάλης «άσκησης ετοιμότητας» της Νότιας Πτέρυγας του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Ροστόφ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος δυνάμεις του στρατού, της αεροπορίας και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ στάλθηκε στην περιοχή πρόσθετη δύναμη 6.000 ανδρών. Παρά την κλιμάκωση της έντασης, το Κίεβο προσπάθησε χθες, με συντονισμένες δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό 

Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό».

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέσνικοφ δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη σχηματισμούς μάχης και ότι τα σενάρια για εισβολή στη χώρα του «είναι πιθανό» να εκδηλωθούν στο μέλλον, αλλά επί του παρόντος δεν υφίσταται άμεση απειλή.

Δυσφορία της Βαρσοβίας για την άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε ανακοίνωση του Κρεμλίνου περί επικοινωνίας του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης ρωσικών βάσεων στην Κούβα

Πρόσφατα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κούβα ή και στη Βενεζουέλα, αν δεν γίνουν δεκτές οι ρωσικές προτάσεις για τερματισμό της προς Ανατολάς επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Πάντως, στη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Κουβανό ηγέτη. Μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση προτίθεται να αναλάβει η Γαλλία, η οποία προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της Ε.Ε.

Οπως επιβεβαιώθηκε χθες από Μόσχα και Κίεβο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει συνομιλίες εντός της τρέχουσας εβδομάδας με τους προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι.

Απροθυμία της Γερμανίας να συναινέσει στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι εξέφρασε την «έντονη απογοήτευση» της χώρας του για την απροθυμία της Γερμανίας να συναινέσει στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου πρωτοστατεί στις εκκλήσεις για σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας, αποδοκίμασε την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει στην Εσθονία να παραδώσει γερμανικής προέλευσης όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Για «μέγα σφάλμα» της γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο και ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας Αρτις Πάμπριξ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή