Με δημιουργία Bad Bank θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να σώσει τις συστημικές τράπεζες

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πως προωθεί συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

Στο σχέδιο, δημιουργίας της αποκαλούμενης bad bank, συμπεριλαμβάνονται κρατικές εγγυήσεις, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον πιεζόμενο κλάδο.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι υπό επεξεργασία, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.

Με τη σειρά τους τα SPVs, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές.

Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα, εν τω μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.

Οι τράπεζες, οι οποίες «πέρασαν» τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.

Το σχέδιο έχει ομοιότητες με κινήσεις που είχε κάνει η Ιταλία για τη σταθεροποίηση του δικού της τραπεζικού τομέα. Μία πηγή ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων ως και 15 δισ ευρώ από ένα συνολικό βάρος 88,6 δισ ευρώ που είχαν ανακοινώσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ως το τέλος Ιουνίου.

Τα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα, βοηθώντας στην εμβάθυνση της αγοράς μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το ΤΧΣ, που κατέχει μερίδια στο σύνολο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, είναι ήδη σε συζητήσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον SSM προκειμένου για την πιθανότητα παροχής μίας νέας κρατικής βοήθειας

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ