Με… δημόσιο υπάλληλο συμμετείχε η χώρα στο EWG – Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό προειδοποιεί η Κομισιόν

Που θα διατεθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης

 

Με «υπηρεσιακό» μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (τον κ. Λευτέρη Τσερκέζη) και όχι υπουργό (τον κ. Χουλιαράκη) εκπροσωπήθηκε η χώρα στη σημαντική σύνοδο του Euro Working Group. Η κυβέρνηση δεν παρέστη παραιτούμενη στην ουσία  από την τελική  συζήτηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και την κρίσιμη εκτίμηση της Κομισιόν για την εξέλιξη των δημοσιονομικών, μετά το δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ περίπου φέτος που δημιουργούν οι προεκλογικές  παροχές Τσίπρα καθώς και τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, του δημοσίου, των τραπεζών, της απομείωσης των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες κλπ.

Όπως είναι γνωστό, οι Κύριοι Τσίπρας και Τσακαλώτος ναρκοθέτησαν την οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης με μια σειρά μέτρων συνολικής εμβέλειας 5 δισ. ευρώ. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, για φέτος αλλά και για το 2019 και 2020 δεν φαίνεται πλέον εφικτός και αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν θα  προειδοποιεί την επόμενη κυβέρνηση ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, τίθεται σε κίνδυνο:

  • Θα διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό 1,4 δισ ευρώ τουλάχιστον (0,8% του ΑΕΠ) εξαιτίας των προεκλογικών παροχών Τσίπρα
  • Θα αναφέρει ότι τα προεκλογικά μέτρα θα κοστίσουν 1,2% του ΑΕΠ (0,7% του ΑΕΠ από τη μείωση του ΦΠΑ και τις συντάξεις και σε 0,5% του ΑΕΠ από τις ρυθμίσεις).
  • Θα εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αντί για 3,5% θα υποχωρήσει περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ.
  • Θα καταγράφει όλα όσα αθέτησε η κυβέρνηση (μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, έλεγχο του ορίου προσλήψεων στο Δημόσιο κλπ) στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup, για τη «μεταμνημονιακή περίοδο».

Με την αποχή της από τη χθεσινή σύνοδο του Euro Working Group, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για την επίσημη διατύπωση των Θεσμών των εκτιμήσεων για την πορεία της εθνικής οικονομίας. Άλλωστε ό,τι συμβεί στο μέλλον είναι «άλλου παππά ευαγγέλια»…

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή