Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς “στοχεύει” το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Κυβέρνηση και νέα Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ καλούνται να βρουν σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από ζητήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της.

Η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή και διευθύνων σύμβουλο τον κ. Σπύρο Τζίτζο, με μεγάλη εμπειρία στον μεταλλευτικό κλάδο, βάζει σε άμεση προτεραιότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Από την άλλη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο των ανακοινώσεων για την ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι αυτό που προέχει είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση της Επιχείρησης και να αντιμετωπιστούν μία σειρά από ζητήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.

Το πρώτο και βασικό πρόβλημα για τη ΛΑΡΚΟ παραμένει το θέμα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το δεύτερο είναι τα χρέη προς την ΔΕΗ τα οποία ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με το καθεστώς λειτουργίας που διέπει για χρόνια τη βιομηχανία λόγω της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της αγοράς για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα έπρεπε να πληρώσει για δικαιώματα εκπομπών σήμερα ακόμη και 100 ευρώ τον τόνο!

Το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η αναβίωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης  που  ανέστειλε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πληροφορίες αναφέρουν για διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα. Όπως αναφέρουν οι 1.200 εργαζόμενοι θα υπογράψουν συμβάσεις με το νέο επενδυτή.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή