Με «ειδική αποστολή» ο Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες: Επίθεση «γοητείας» σε μια αμήχανη Ευρώπη – Η Γερμανία στρώνει χαλί για να «καούν» οι κυρώσεις

Τσαβούσογλου Βρυξέλλες

Το πρώτο βήμα έγινε με την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. Ο Χάικο Μάας χαιρέτισε τις «έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία», έκανε πως δεν άκουσε τις ευθείες απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, και, με μια ενθουσιώδη ανακοίνωση, χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» την αποχώρηση του Barbaros από την ΑΟΖ της Κύπρου.

H “ειδική αποστολή” Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Το δεύτερο βήμα γίνεται σήμερα και αύριο, Πέμπτη και Παρασκευή, με την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον ύπατο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχινά και με άλλους αξιωματούχους, σε ένα ταξίδι το οποίο περιγράφεται από το Politico ως η κορύφωση της «επίθεσης γοητείας» του Ερντογάν προς την Ευρώπη.

  • Οι πιο καχύποπτοι λένε πως ο Χάικο Μάας έστρωσε απλώς τον δρόμο και πως, απλώς, ο Τσαβούσογλου έρχεται τώρα στις Βρυξέλλες για να δρέψει τους καρπούς της γερμανικής προστασίας.
  • Οι πιο προβληματισμένοι βλέπουν υποκρισία στην επίθεση φιλίας της Τουρκίας, αλλά βλέπουν και αμηχανία – ή αδυναμία – από την πλευρά της Ευρώπης.

“Θέλουν να εμπιστευτούν την Τουρκία, κι ας υποκρίνεται”

Ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της αλλαγής τόνων στην ρητορική της Αγκυρας, λένε όμως πως ακόμη κι έτσι αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι αρκετή για να δώσει άλλοθι σε εκείνα τα κράτη-μέλη που είναι διστακτικά στην προοπτική οποιασδήποτε σύγκρουσης με την Τουρκία.

«Θέλουν να τους εμπιστευτούν επειδή, πολύ απλά, δεν θέλουν να κάνουν οτιδήποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά στο Politico υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος υπενθυμίζει τους λόγους που οι δύο πλευρές έχουν αυτή την στιγμή αμοιβαίο συμφέρον στην μη σύγκρουση – από το μεταναστευτικό και τα 3,5 εκατομμύρια των σύρων προσφύγων που κρατά στο έδαφός της η Τουρκία έως τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς: Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκία η Πέμπτη μεγαλύτερη αγορά στην οποία απευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι στόχοι της “επίθεσης γοητείας”

Αυτές οι σχέσεις, κατά τις ίδιες πηγές, έχουν φτιάξει πρόσφορο έδαφος και για την επίσκεψη Τσαβούσογλου και για τους στόχους της «επίθεσης γοητείας» του Ερντογάν που, σε πρώτο χρόνο, είναι δύο: Το οριστικό «κάψιμο» της απειλής των ευρωπαϊκών κυρώσεων και η συγκρότηση ευρωπαϊκής ασπίδας για την Τουρκία σε ενδεχόμενη πίεση προς την Αγκυρα από την νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πρωταγωνίστριες στην καλλιέργεια του θετικού κλίματος για την Τουρκία εμφανίζονται για μια ακόμη φορά η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ οι κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν και προς τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν να αίρουν ένα ακόμη εμπόδιο.

Πρόσθετο επιχείρημα για όσους προκρίνουν την αναβάθμιση της ευρωτουρκικής σχέσης είναι και η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα – «κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες», επισημαίνει το Politico, «λένε πως η απειλή των κυρώσεων δούλεψε».

Το γεγονός ότι πέραν των ελληνοτουρκικών, ανοίγει ξανά και το «αγκάθι» του κυπριακού, με τον Ερντογάν να προωθεί ανοιχτά πια την λύση της διχοτόμησης, δεν διευκολύνει το φιλοτουρκικό μπλοκ της Ευρώπης.

Στον “πάγο” ξανά οι κυρώσεις

Παρά ταύτα, η «επιχείρηση γοητείας» λειτουργεί ήδη: Η πρώτη συζήτηση για την επανεξέταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας που επρόκειτο να γίνει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της 25ης Ιανουαρίου, μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο.  To επιχείρημα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, είναι πως κρίθηκε – και πάλι – ότι καλό θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην διπλωματία.

Στο δια ταύτα, εκείνο που βλέπουν οι ίδιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες ως πιθανότερο σενάριο και για την σύνοδο κορυφής του Μαρτίου είναι ένας ακόμη συμβιβασμός που θα ρίξει την Τουρκία στα μαλακά και θα διασώσει τα προσχήματα:

«Η απουσία προόδου στο θέμα της Κύπρου κάνει λιγότερο εύκολα τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή. «Οι κυρώσεις δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν πλήρως. Το πιθανότερο είναι πως θα συμφωνηθούν και πάλι κάποια μέτρα που θα αφορούν ελάχιστα φυσικά πρόσωπα και δεν θα έχουν, σε καμία περίπτωση, πολιτικό προφίλ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή