Με φιλική διάθεση και αυστηρά μηνύματα προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με Ερντογάν

Σε «ουδέτερο» έδαφος αλλά σε ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, η οποία προσδιορίζεται κυρίως από την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ραντεβού των δύο ηγετών κλείστηκε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 24-25 Σεπτεμβρίου και όπως τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Ελληνας πρωθυπουργός

  • θα προσέλθει με διάθεση φιλικής συνεργασίας αλλά και αποφασισμένος να υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγής παραβατικών συμπεριφορών και ρητορικών επιθέσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Το πνεύμα που διέπει την αντίληψη του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική της χώρας έναντι της γείτονος χώρας το είχε προσδιορίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε υπογραμμίσει την πρόθεση του να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε «να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά», καθώς «Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί».

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θεωρούν ότι μέσω του διαλόγου και της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση είναι δυνατή η εκτόνωση της έντασης και η αναζήτηση λύσεων αμοιβαία αποδεκτών.

  • Από την άλλη πλευρά, ουδείς στην Αθήνα αναμένει ότι μία συνάντηση, με τα χαρακτηριστικά που θα έχει το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει «αυτόματα» στη μεταβολή της στάσης του Τούρκου προέδρου.

Αυτό που θα διαμηνυθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτουν έμπρακτες πράξεις καλών προθέσεων. Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει ένα πρώτο μήνυμα προς την Τουρκία από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστη με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς η συμφωνία για το προσφυγικό μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».

  • Η Αθήνα επέλεξε η πρώτη συνάντηση να γίνει στο ουδέτερο έδαφος της Νέας Υόρκης προκειμένου αφενός να μην καλλιεργηθεί κλίμα υψηλών προσδοκιών και αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος οποιουδήποτε απρόοπτου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει ότι στο διάστημα που ακολούθησε από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με την ρητορική της τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο ζήτημα του Κυπριακού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης  σε κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η τουρκική αεροπορία έκανε για μία ακόμη φορά αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο με 50 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και F-16, επιβεβαιώνοντας απλά ότι η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος παραμένει το βασικό “διπλωματικό όπλο” της Άγκυρας.