Με Glencore και Vitol (και δικαστική σκιά) η β΄ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛ.ΠΕ

Τις Glencore και Vitol προέκρινε χθες το ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Το ταμείο ανακοίνωσε την απόφασή του με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πλήττεται ο ανταγωνισμός του διαγωνισμού από τις δικαστικές περιπέτειες της Glencore –ελέγχεται από την Αμερικανική δικαιοσύνη για τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία, στο Κονγκό και τη Βενεζουέλα!

Το ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενο νομικούς κύκλους σημείωνε, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της υποψηφιότητας της ελβετικής εταιρείας από την στιγμή που δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, τονίζοντας ότι σε αυτές τις υποθέσεις η έρευνα μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.

Η αλήθεια πίσω από τις λέξεις

Τι φανερώνουν όμως οι διαδοχικές ανακοινώσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων; Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι η πώληση του 50,01% των ΕΛΠΕ προχωρεί χωρίς προσκόμματα στην πραγματικότητα η ανάμειξη της δικαιοσύνης στην υπόθεση της Glencore δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και αν η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σήμερα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που θα πάρει μήνες κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η εξέλιξη της έρευνας δεν θα βάλει εμπόδια που θα δυσχεράνουν την συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

«Οι όροι του διαγωνισμού έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέξουν λόγοι» ανέφερε χθες σε ενημερωτικό σημείωμα το ΤΑΙΠΕΔ.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πολύ περιορισμένος ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, καλλιεργεί φόβους για χαμηλό τίμημα, όταν σήμερα το προς πώληση πακέτο αποτιμάται στο ύψος του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν έχουν αποκλείσει την εμφάνιση και νέων παικτών στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού που όπως όλα δείχνουν μεταφέρεται για το Φθινόπωρο, εξέλιξη που φαίνεται να επιδιώκει και το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς προς το παρόν να είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση. Αν υπάρξουν νέοι υποψήφιοι, αυτοί με βάση τους όρους του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να δημιουργήσουν κοινοπρακτικά σχήματα με τους δύο υποψηφίους που έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο.

Η συμφωνία εμπιστευτικότητας

Οι επιλεγέντες επενδυτές, αφού υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα της Β’ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα από τα σχήματα που έχουν «κοπεί», εξηγήσεις για τον αποκλεισμό τους από την διαγωνιστική διαδικασία έγινε γνωστό ότι έχει ζητήσει η κοινοπραξία της Carbon Asset Management και της Alshaheen από το Κατάρ. Οι δύο εταιρείες ζητούν να πληροφορηθούν τους λόγους που βγήκαν εκτός της short list χωρίς όμως να διαφαίνονται περιθώρια ανατροπής της απόφασης.

Τον προβληματισμό τους για το διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει προ ημερών και οι εργαζόμενοι των πετρελαίων, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν κρύψει την αγωνία τους για την τύχη της εταιρείας, ζητώντας την παραμονή του ομίλου Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Οι δηλώσεις τους για διάθεση ποσοστού των ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός είχαν προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Ο τελευταίος είχε αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για διάθεση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή