Με κύμα μαζικών πτωχεύσεων απειλείται ο ενεργειακός κλάδος των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κοροναϊού

Κύμα μαζικών πτωχεύσεων αναμένεται στον ενεργειακό κλάδο των ΗΠΑ αλλά και σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας, από τους διαχειριστές αγωγών μέχρι τα διυλιστήρια.

Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του το Reuters, ο υπερχρεωμένος κλάδος παρουσίαζε χαμηλή κερδοφορία όταν το πετρέλαιο κυμαινόταν στα 38 δολάρια το βαρέλι, πολύ προτού δεχθεί πλήγμα από την κατάρρευση του «μαύρου χρυσού».

Έρευνα της Federal Reserve του Κάνσας που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα στον Απρίλιο διαπιστώνει πως αν το πετρέλαιο παραμένει σε επίπεδα κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν 40% των εταιρειών διύλισης δεν θα θεωρούνται πλέον φερέγγυες.

Μεγάλα ονόματα της αμερικανικής ενεργειακής βιομηχανίας ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές ή προσλαμβάνουν συμβούλους για την αναδιάρθρωση του ιλιγγιώδους χρέους τους. «Όλοι αυτοί οι σύμβουλοι αναδιάρθρωσης έχουν πολλή δουλειά και αυτό μάλλον θα συνεχιστεί και πέραν αυτού του έτους, γιατί μάλλον θα κρατήσει χρόνια η διαδικασία», σχολιάζει ο Τζέιμς Γουέστ από την επενδυτική τράπεζα Evercore ISI.

Σύμφωνα με νομικούς συμβούλους επί θεμάτων ενέργειας της εταιρείας Haynes and Boone, περίπου οι μισές από τις 60 ανεξάρτητες πετρελαϊκές των ΗΠΑ θα αναγκαστούν να εξετάσουν κάθε εναλλακτική για να διασφαλίσουν ρευστότητα. Όπως τονίζει άλλωστε ο Μπάντι Κλαρκ, συνεργάτης τής εν λόγω εταιρείας, «οι κραδασμοί από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου θα γίνουν αισθητοί σε όλη την αγορά».

Πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία του πετρελαίου, στην αποθήκευσή του, στη μεταφορά και προώθησή του στην αγορά εξέδιδαν χρέος για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές. Ανάμεσά τους και ο πετρελαϊκός κολοσσός Occidental Petroleum, που ευελπιστούσε ότι πωλώντας περιουσιακά στοιχεία του θα κατόρθωνε να περιορίσει το χρέος του, που στα τέλη του περασμένου έτους πλησίαζε τα 39 δισ. δολάρια μετά την εξαγορά της Anadarko Petroleum. Έκτοτε έχει προχωρήσει δύο φορές σε μείωση του κόστους και έχει περικόψει δραστικά τα μερίσματα.

Σήμερα πολλές εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να διασφαλίσουν ρευστότητα και να καθησυχάσουν τους μετόχους τους. Κάποιες βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία τους και να συμπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκιά τους πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μία εξ αυτών, η Salt Creek Midstream, που δραστηριοποιείται στη λεκάνη του Ντέλαγουερ στο Τέξας, πριν ακόμη από τις ασύλληπτες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας και την υποχώρηση της τιμής του αργού σε αρνητικό πρόσημο, είχε ήδη προσλάβει την Jefferies Financial και νομικούς συμβούλους της Kirkland & Ellis για να μελετήσουν τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως τις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλουν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τους πολλές σχιστολιθικές βιομηχανίες. Θα ακολουθήσουν έτσι τα χνάρια της Whiting Petroleum, που ανακοίνωσε την πτώχευσή της στις αρχές Απριλίου. Εχουν, επίσης, προσλάβει συμβούλους για την αναδιάρθρωση του χρέους τους πολλές μικρού ή μεσαίου μεγέθους ενεργειακές, συμπεριλαμβανομένης της Chesapeake Energy Corp.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου θα φθάσουν φέτος στο 18% του συνόλου.

Από το newsroom του economico με πληροφορίες από την Kαθημερινή

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή