Με νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο χρόνο και εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στο επίπεδο των 32 δισ. ευρώ

Θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων, θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη «προσφυγή» στις αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου και προφανώς θα αναβληθούν οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους.

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στο επίπεδο των 30-32 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, το ενδεχόμενο “άνοιγμα” των υφιστάμενων εκδόσεων ομολόγων ή μια νέα έκδοση θα φέρει το συνολικό ύψος του νέου δανεισμού μέσα στο 2020 πάνω από τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν τα ποσά που θα προέλθουν από την Ευρώπη υπό μορφή δανεισμού, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ήδη (πρόγραμμα SURE) ή τις ενδεχόμενες εκταμιεύσεις από άλλες ευρωπαϊκές πηγές.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Το δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 175% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του έτους, αναλυτές εκτιμούν – εξαιτίας της πανδημίας-  ότι θα σημειώσει άνοδο  έως και 20%. Είναι αναμενόμενο φέτος, για όλες τις χώρες να αυξηθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους εξαιτίας των  οικονομικών συνεπειών στην πραγματική οικονομία και εξαιτίας του πρόσθετου δανεισμού που αναγκαστικά έλαβε κάθε κράτος.

Το 2021 οι αναλυτές θεωρούν ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση αφού η κρίση του κοροναϊού πρόκειται για  σοκ, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η ανάκαμψη θα επιτευχθεί γρήγορα χωρίς η ύφεση να αφήσει κατάλοιπα.

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 190% του ΑΕΠ, οι Ελληνικοί ομολογιακοί τίτλοι συνεχίζουν να  υποχωρούν. Αυτό μας δείχνει πως οι αγορές εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τα επόμενα έτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή