Με νέο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απειλεί ο Ερντογάν επειδή η Σουηδική δικαιοσύνη απέρριψε έκδοση “στελέχους του Γκιουλέν”

Με νέο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απειλεί ο Ερντογάν

 

Με νέο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απειλεί ο Ερντογάν – αποφασισμένος να συνεχίσει το «ανατολίτικο παζάρι» του –  καθώς η Σουηδική δικαιοσύνη απέρριψε τουρκικό αίτημα έκδοσης του Γιλμάζ Αϊτάν, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του Κινήματος Γκιουλέν.

Το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες του Αϊτάν δεν συνιστούν έγκλημα, ανέφερε η σουηδική εφημερίδα Dagens Juridik.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταθέσει  στη Σουηδία αίτημα έκδοσης για τον Aytan, κατηγορώντας τον ότι “συνέστησε και ηγήθηκε ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”, ανέφερε το Anadolu. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το κίνημα για την ενορχήστρωση του υποτιθέμενου αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Ο 48χρονος Αϊτάν ήταν ένας από τους αρχηγούς του κινήματος Γκιουλέν, που διηύθυνε τα σχολεία της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, αναφέρει το Anadolu. Έχοντας άδεια μόνιμης διαμονής στη Σουηδία από το 2018, ο Αϊτάν έλαβε το καθεστώς του πρόσφυγα από τις σουηδικές αρχές, ανέφερε.

Πυρά κατά της Σουηδίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Daily Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε εκ νέου τα «παιχνίδια», λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει δώσει υπό όρους έγκριση στις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO και θα μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία εάν οι δύο χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων».

«Βλέπουμε ότι η Σουηδία δεν τηρεί ιδιαίτερα τις υποσχέσεις της», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία επανέλαβε ανοιχτά και συχνά τις ανησυχίες της σχετικά με την επέκταση του NATO και προσθέτοντας ότι «ως Τουρκία, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους».

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο στα τέλη Ιουνίου για τη διαδικασία ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο NATO μετά από μια σημαντική συνάντηση στη Μαδρίτη, στην οποία η Άγκυρα έλαβε διαβεβαώσεις για συνεργασία των τριών χωρών, ειδικά στον τομέα της τρομοκρατίας.

Από τα χαρτιά στην πράξη…

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο καθεστώς ουδετερότητας και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο NATO. Ωστόσο, η Τουρκία είχε αντιταχθεί στην κίνηση με το σκεπτικό ότι αυτές οι δύο χώρες υποστήριζαν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να πιέσει την κυβέρνηση της Στοκχόλμης να παραδώσει στην Τουρκία κάποιους από τους Κούρδους που κατοικούν στη Σουηδία και που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκράτες», προκειμένου να φανεί ότι η συμφωνία έχει απτά αποτελέσματα και δεν μένει απλώς «στα χαρτιά».

Αντιπολιτευτικά «πυρά»

Ωστόσο, η ίδια η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έχει τονίσει ότι το Κράτος Δικαίου στη χώρα της λειτουργεί και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να παρέμβει στη δικαιοσύνη προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας για έκδοση Κούρδων που έχουν λάβει άσυλο.

Σημειώνεται ότι η τουρκική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι η συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ώστε η Τουρκία να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ήταν «κενό γράμμα» και ότι, τελικά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε υπαναχωρήσει στις πιέσεις των συμμάχων στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Ερντογάν: η Σουηδία “δεν δείχνει καλή εικόνα”

Η Τουρκία θα “παγώσει” τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δόθηκαν τον περασμένο μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Σουηδία “δεν δείχνει καλή εικόνα” προς το παρόν.

Σύμφωνα με το Reuters, η Φινλανδία και η Σουηδία – που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης της Τουρκίας η οποία όντας σε προεκλογικό πυρετό αποφάσισε να προωθήσει προσωπικές ατζέντες με στόχο τις επικοινωνιακές νίκες που θα τόνωναν το ίματζ του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να πατώνει στις δημοσκοπήσεις.

Η Τουρκία κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν ομάδες που αυτή θεωρεί τρομοκράτες. Υπεκθυμίζεται  ότι οι οι τρείςχώρες υπέγραψαν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα για την άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις εξαγωγές όπλων. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας για να επικυρώσει την αίτηση των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ζήτησε να χαρακτηριστούν οι γκιουλενιστές “τρομοκράτες”

Κι εδώ “αρχίζει το ματς”: Η Τουρκία ζήτησε να χαρακτηριστούν οι γκιουλενιστές “τρομοκράτες” και να εκδοθούν στην Τουρκία, όπως επίσης και οι Κούρδοι που είναι ύποπτοι για συμμετοχή ή επαφές με το ΡΚΚ. Όμως στο τελικό κείμενο η Τουρκία δέχτηκε να μην μπει κάποια τέτοια ρητή δέσμευση από πλευράς Σουηδίας-Φινλανδίας και μάλιστα το τελικό κείμενο υπεγράφη χωρίς να χαρακτηρίζει τρομοκράτες τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν.

Έτσι, από τη μία, οι δύο χώρες υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να εφαρμόζουν τη νομοθεσία τους, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να τους ζητά  να αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Μάλιστα την επόμενη της συμφωνίας κατέθεσε αίτηση έκδοσης 33 ατόμων.

Στελέχη του Αμερικανικού Κογκρέσου, μεγάλες εφημερίδες και ΜΜΕ της Δύσης θεωρούν τη στάση του Ερντογάν – και τα διαρκή παζάρια του – προβληματική για το ΝΑΤΟ και φτάνουν στο σημείο να ζητούν το πάγωμα της συμμετοχής της Τουρκίας ή και την αποβολή της από την Ατλαντική Συμμαχία.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή