Με «όπλο» το φθηνό χρήμα η οικονομία στο μεγάλο στοίχημα του χρέους το 2021:  Γιατί η Ελλάδα είναι τυχερή μέσα στην ατυχία της παγκόσμιας δίνης της πανδημίας

Προσχέδιο προϋπολογισμού
  • Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα του χρέους το 2021. Και ετοιμάζεται να το αντιμετωπίσει με όπλο το φθηνό χρήμα που μπορεί να δανειστει.

Ασκήσεις επί ασκήσεων και όλα τα δυνατά σενάρια επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τα ποσά που χρειάζεται να δανεισθεί η χώρα μας το 2021.

Την επόμενη χρονιά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας αγγίζουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξοφληθούν δάνεια προς το ΔΝΤ, δάνεια του πρώτου μνημονίου, συμβατικοί τόκοι άλλων δανείων, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα που λήγουν μέσα στο έτος.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με  πληροφορίες, είναι να δανεισθεί περίπου 16, ενδεχομένως και 20, δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές και να μην αναγκαστεί να «πειράξει» το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει η ελληνική οικονομία και το οποίο εγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάχη αντοχής έως ότου «ανοίξει» το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης λόγω της πανδημίας, είναι  να αντέξει η οικονομία μέχρι να αρχίσουν οι εισροές από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που υπολογίζονται τέλος καλοκαιριού ή την αρχή του φθινοπώρου 2021.

Στο τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι μόλις εγκριθούν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, θα υπάρξουν προκαταβολές από κοινοτικούς πόρους. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι για τη χώρα μας μπορούν να εγκριθούν μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021, περίπου 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ομπρέλα ασφαλείας της ΕΚΤ

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί το πολύ φθηνό κόστος δανεισμού, λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  που επεκτάθηκε κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έχει οδηγήσει τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές σε μηδενικά και πολλές φορές σε αρνητικά επίπεδα.

Πρακτικά επίσης, η επέκταση του PEPP σημαίνει ότι το σύνολο του χρέους  που θα εκδώσει για το 2021 η Αθήνα μπορεί να απορροφηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι άτυχη μεν γιατί δέχεται το πλήγμα από την πανδημία τη στιγμή που όλοι περίμεναν ότι θα μπει σε μία φάση έντονης ανάκαμψης, μετά τη δεκαετή μνημονιακή κρίση, αλλά ταυτόχρονα είναι και τυχερή γιατί μπορεί να αποπληρώσει και να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της με δάνεια που έχουν σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, κάτι που πολύ δύσκολα θα ξανασυμβεί στο μέλλον.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί, όπως και οι άλλοι θεσμοί την πορεία του χρέους της γενικής κυβέρνησης, έχει συστήσει στο οικονομικό επιτελείο να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και σύνεση στα ποσά που θα δανεισθεί το 2021 η χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το χρέος της γενικής κυβέρνησης  θα ανέλθει φέτος στο 208,9% του ΑΕΠ -περίπου  340 δισ. ευρώ – και για το 2021 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 199,6% του ΑΕΠ και στα 343,2 δις. ευρώ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις το 2021

Οι  υποχρεώσεις της χώρας μας για το  2021 είναι οι εξής:

  • Εξόφληση δανείου ύψους 1,869 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η εξόφλησή του θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο στα 3,4 δισ. ευρώ. Υπάρχουν προς εξόφληση  άλλες τρεις δόσεις από τα χαμηλότοκα δάνεια -έχουν επιτόκιο 1,9%- που έλαβε η χώρα από τον διεθνή οργανισμό, για τις οποίες είχαν συζητηθεί προτάσεις για την πρόωρη αποπληρωμή τους , όπως συνέβη με τα ακριβότερα δάνεια που είχαν επιτόκιο 5% . Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 η χώρα μας κατέβαλε 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ προπληρώνοντας δάνεια, μειώνοντας έτσι το ποσό του χρέους προς το Ταμείο.

  • Εξόφληση διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου ύψους 2,07 δισ. ευρώ
  • Εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου ύψους 6,2 δισ. ευρώ.  Για αυτό το ποσό πρέπει να συνυπολογισθεί ότι οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν σε μεγάλο ποσοστό τις συγκεκριμένες εκδόσεις.
  • Πληρωμή τόκων  5 δισ. ευρώ για διάφορα δανειακά προγράμματα
  • Εξόφληση ομολόγων χαμηλής αξίας 503 εκατ. ευρώ
  • Πληρωμή δανείων ύψους 375 εκατ. ευρώ προς την αναπτυξιακή τράπεζα CEB.
  • Εξόφληση δανείων  472, 3 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας και
  • Άλλα δάνεια ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις το θετικό για την ελληνική οικονομία παραμένει πάντοτε το ότι έχουν «κατακρημνιστεί» τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές και έτσι το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας μέσω δεκαετών ομολόγων έχει περιοριστεί  στο 0,6% από περίπου 2,5%, χάρις και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή