Με προκλητικότητα απαντά η Άγκυρα στο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

Και ειρωνείες επιστρατεύει η Τουρκία για να κλιμακώσει την ένταση, μετά και  το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

Η απάντηση της Άγκυρας στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας είναι ότι δεν καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια, αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Το “άσπρο-μαύρο” από τους Τούρκους

Σε δηλώσεις του πάντως πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι δεν είναι αληθές ότι καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια.

Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η έγκριση αυτής της άδειας κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά.

Όταν το αεροπλάνο σημείωσε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και στο εν λόγω αεροπλάνο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης.

Οι ειδήσεις ​​ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης.

Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε», ανέφερε ο κ. Ακσόι και συνέχισε:

«Όταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα.

Κι οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Απαντώντας πάντως στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπέρπτησης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Το διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητεί εξηγήσεις για το επεισόδιο με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε χθες τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, προχώρησε το ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στην πρεσβεία στην Αγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό.

Μπλοκάρισμα υπερπτήσης – τί συνέβη χθες 

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπερπτησης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα. Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα.

Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα.

Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων. Μετά απο έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν αδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρομιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.

Κίνηση εκτός ορίων

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, πρόκειται για μια κίνηση εντελώς εκτός ορίων και πλαισίου καλής γειτονίας που δείχνει μια μη φιλική διάθεση και δημιουργεί εμπόδια σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, εγείροντας παράλληλα και θέματα ασφαλείας καθώς επρόκειτο για μια περιοχή ιδιαίτερα αφιλόξενη χωρίς καν αεροδρόμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η προκλητική κίνηση, που παρόμοια της δεν έχει καταγραφεί, καθώς ακόμα και όταν πρόκειται για εμπόλεμες ζώνες η άδεια για VIP πτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χορηγείται απρόσκοπτα, δείχνει την τουρκική ενόχληση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ.

Αυτό αποτυπώθηκε σύμφωνα με διπλωματικές και στην έκτακτη πρόσκληση του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Δένδια. Το θέμα θα τεθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα.

Τι λέει το Πεντάγωνο

Από την πλευρά του, στο Πεντάγωνο, που διαχειρίζεται τα κυβερνητικά αεροσκάφη, κρατούν χαμηλά τους τόνους για το περιστατικό το οποίο επιβεβαιώνουν σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προφασιστεί ο,τιδήποτε για την κίνησή της, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη έντονης εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγές που μίλησαν στην ΕΡΤ έκαναν λόγο για ακόμα ένα «καψόνι» της Τουρκίας που άδραξε την ευκαιρία για να δείξει την προκλητική συμπεριφορά της, καθώς οι διπλωματικές άδειες για vip πτήσεις ζητώνται πάντα από νωρίς και δεν εξηγείται ο λόγος της εμπλοκής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή