Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street – Τζέρομ Πάουελ: οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αβέβαιες

Το «λουκέτο» στην Silicon Valley Bank οδήγησε τη Wall Street στο κόκκινο
Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αβέβαιες παρά τα θετικά νέα του εμβολίου στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,09% ή 318 μονάδες, στις 29.078, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1% στις 3.536 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,65% στις 11.709 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-3,1%) και Boeing (-3%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+0,6%) και Johnson & Johnson (+0,1%).

Η αρχική αισιοδοξία για ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που οδήγησε σε ξέφρενο ράλι τις αγορές στην αρχή της εβδομάδας έχει πλέον εξανεμιστεί καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν σταδιακά τις προκλήσεις που δημιουργεί η μαζική παραγωγή και διανομή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θα χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ακόμα πολύ μακριά, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια θα κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ προειδοποίησε ότι η εκτόξευση των κρουσμάτων ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Στο μεταξύ, νέα μείωση στους νέους ανέργους σημειώθηκε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας περιορίστηκαν στις 709.000 από 757.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότεροι μείωση στις 740.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη καθοδική εβδομάδα για τις αιτήσεις αν και παραμένουν υψηλότερα από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί προ πανδημίας (695.000), το 1982.

Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο, μετά από τέσσερις μήνες ανόδου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον περασμένο μήνα αφού είχε αυξηθεί κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Στους 12 μήνες ως τον Οκτώβριο, ο δείκτης κινήθηκε 1,2% υψηλότερα. Τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 1,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διολισθήσει στο 1,3%.

  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,8% στα 41,12 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.873 δολ./oz .
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 0,88%.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1801 δολ. από 1,1778 την προηγούμενη μέρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή