Με ταχείς ρυθμούς οι δανειολήπτες εντάσσονται στο πρόγραμμα “Γέφυρα” – Δείγμα συγκράτησης νέων κόκκινων δανείων

Στις 11.397 έχει φθάσει ο αριθμός των αιτήσεων από αντίστοιχο αριθμό δανειοληπτών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ με σκοπό την υπαγωγή τους στο καθεστώς επιδότησης του δανείου τους Α’ κατοικίας. Στην πλατφόρμα είχαν εισέλθει, έως τις 14.00 το μεσημέρι 34.494 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 27.661 είχαν άρει το απόρρητό τους.

Η ανταπόκριση των δανειοληπτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλή κατά τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα τη λειτουργία της.

Τα πρώτα δείγματα υψηλής αποδοχής του προγράμματος κρίνονται ενθαρρυντικά από τις τράπεζες για τη συγκράτηση της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ειδικά όσο θα προχωρούν προς στη λήξη τους τα μορατόρια πληρωμών δανείων που οι τράπεζες χορήγησαν σε πληττόμενους δανειολήπτες, τον Απρίλιο, μετά το lockdown στην Οικονομία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19.

Οι αναστολές πληρωμών που έφτασαν στα 18 δισ. ευρώ και οι πρώτες εξ αυτών έληξαν στις 30 Ιουνίου, έχουν εκπληρώσει στον μεγαλύτερο βαθμό τον στόχο τους και στο μέτρο που αυτός δεν έχει επιτευχθεί, θα καλυφθεί από το πρόγραμμα “γέφυρα”. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος “γέφυρα” θα ανέλθει σε περίπου 1 δις. ευρώ και με το ποσό αυτό θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, συνδεδεμένων (εμπράγματη εξασφάλιση) με την πρώτη κατοικία.

Τι ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς

Μια πρώτη εικόνα της πορείας των αναστολών πληρωμών και της σύνδεσής τους με το πρόγραμμα “γέφυρα”, έδωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2020 στους αναλυτές, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι τα επιλέξιμα δάνεια για το πρόγραμμα εκτιμώνται σε 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ, επί συνόλου δανείων 1,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει σε μορατόρια πληρωμών δάνεια 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος Ιουνίου. Όπως αναφέρθηκε, το 80% των δανείων αυτών επανήλθε σε καθεστώς κανονικής πληρωμής, ενώ το υπόλοιπο 20% δεν τα κατάφερε. Για τους δανειολήπτες αυτούς η Τράπεζα δεν ανανέωσε αυτόματα την αναστολή πληρωμών, καθώς αναμένει να δει την επίδραση του προγράμματος “γέφυρα”.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή