Με τάσεις ήπιας ανάκαμψης της οικονομίας κλείνει η χρονιά - Σε άνοδο όλοι οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας

Με τάσεις ήπιας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κλείνει η χρονιά, καθώς όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν βελτίωση των συνθηκών και άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

  • Η βιομηχανική δραστηριότητα κινήθηκε ανοδικά στο δεκάμηνο 0,8% και η μεταποίηση 2,3%,
  • Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης κύκλου εργασιών έκλεισε δύο διαδοχικούς ανοδικούς μήνες,σε ποσοστό 2,5% και 4,5%.
  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ήταν μικρότερο τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα: περιορίστηκε στο 1,967 δισ. ευρώ, μειωμένο συγκριτικά με τα 2,078 δισ. ευρώ που ήταν η επίδοση τον Οκτώβριο του 2018.
  • Η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει συνεχή ανοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου, με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου να είναι εντυπωσιακά. Ενδεικτικό ότι στο εννεάμηνο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε αύξηση 7,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και 8,8% στον όγκο.
  • Οι εξαγωγές αγαθών παρουσιάζουν άνοδο κατά τους τελευταίους μήνες.Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή ωστόσο σημείωσε αύξηση κατά 898,7 εκατ. ευρώ ή 4,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 962,8 εκατ. ευρώ ή 5,3%.
  • Στον τομέα των υπηρεσιών, ανοδικά κινούνται και οι εισπράξεις, με αιχμή τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις αυξήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 14% και 3,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 5,5%.
  • Ο πληθωρισμός επέστρεψε τον Νοέμβριο σε θετικό έδαφος μετά τα αρνητικά επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.  Διαμορφώθηκε στο +0,2%, όταν ήταν αρνητικός στο προηγούμενο τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος, μηδενικός τον Ιούλιο και αρνητικός τον Ιούνιο.
  • Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση τον Οκτώβριο κατά 525 εκατ. ευρώ και με τις διακυμάνσεις κατά τους προηγούμενους μήνες η συνολική αύξηση στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε 139,69 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ανάκαμψη σκιάζεται ωστόσο από τη διατήρηση σε αρνητικά -επί σειρά ετών- επίπεδα του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.Τον Οκτώβριο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε -0,8%, από -0,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 474 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 182 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η διατήρηση, αυτής της πορείας αναμένεται να φέρει το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου σε επίπεδα τουλάχιστον 2% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και αυτό με τη σειρά του θα φέρει το φετινό ΑΕΠ πάνω από τον επίσημο στόχο του 2%.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ