Στη νέα χρονιά μεταθέτει η κυβέρνηση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την Εισφοράς Αλληλεγγύης

Δύο βασικές φοροελαφρύνσεις – που επρόκειτο να υλοποιηθούν εντός του χρόνου, αλλά μετατίθενται για το 2021 -θα περιλαμβάνει το “καλάθι” των κυβερνητικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πολιτικό-οικονομικό φόρουμ της ΔΕΘ, στις 12 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

  • Αντιθέτως, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος φαίνεται να παραμένει στο συρτάρι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να «ξεχειλώσει» τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, φορτώνοντας βάρη στο δημόσιο χρέος, τα οποία θα πληρώσει ακριβά στο κόστος δανεισμού. Έτσι, θα προχωρήσει σε κάποιες φοροελαφρύνσεις, αλλά στοχευμένες, κυρίως στην τόνωση της ανάπτυξης και στην ελάφρυνση της εργασίας.

Θα τηρηθούν οι προδιαγραφές του Ταμείου Ανάκαμψης

Κατά τις  ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα τις προδιαγραφές του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες δεν προβλέπουν δυνατότητες άμεσης χρηματοδότησης φορολογικών ελαφρύνσεων από τα 32 δις ευρώ. Κάτι τέτοιο θα συναντούσε αντιδράσεις εκ μέρους των «φειδωλών» χωρών, και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να συμβεί.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει, όπως εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει εμμέσως στην δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την εφαρμογή κάποιων ελαφρύνσεων, με την έννοια ότι θα υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό δαπάνες από εθνικούς πόρους ή θα δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επιλέξιμες και άμεσα φοροελαφρύνσεις εφ’ όσον αυτές αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο μιας μεταρρύθμισης και έχουν προσωρινό χαρακτήρα, υποστηρίζουν οι πηγές.

Οι επιλέξιμες μεταρρυθμίσεις

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη, σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου είναι η ταχύτερη online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet. Επίσης, η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες. Ακόμη αναφέρονται στην υποχρεωτική καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου μεταξύ των προμηθευτών και των φορέων του δημοσίου που κάνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως εξηγούν “θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους, παρέχοντας κίνητρα”

Οι προτάσεις των υπουργείων για τις “προτεραιότητες Πισσαρίδη”

Το πρώτο ορόσημο για τη σύνταξη του σχεδίου αυτού είναι αύριο, όταν θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση έργων υποδομών και μεταρρυθμίσεων από το πακέτο των 32 δις ευρώ οι 5 ομάδες εργασίας, που συστάθηκαν με απόφαση του πρωθυπουργού, στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται βασικά για τις προτάσεις των υπουργείων στα οποια έχουν δοθεί οδηγίες να λάβουν υπόψιν τους και τις προτεραιότητες της έκθεσης Πισσαρίδη.

Συγκεκριμένα, οι 5 ομάδες εργασίας είναι: 1. Για την πράσινη ανάπτυξη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος 2. Για την ψηφιακή πολιτική, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης 3. Για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασιας 4. Για τις υποδομές , υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.5. Για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  • Οι προτάσεις θα υποβληθούν στην 5μελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία απαρτίζουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού. Το καθένα από τα 5 αυτά στελέχη, εξάλλου, συμμετείχε και σε μία από τις 5 ομάδες εργασίας.

Οι πληροφορίες από την Εκτελεστική Επιτροπή αναφέρουν ότι αναμένονται προτάσεις με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό από τα 32 δις ευρώ. Το ερώτημα είναι πόσες από αυτές θα είναι ώριμες για άμεση χρηματοδότηση και κατά πόσον θα συνάδουν πράγματι με τις προτεραιότητες της Κομισιόν.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν πολλές ώριμες προτάσεις, όπως ολόκληρη η Ψηφιακή Βίβλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δυσκολία , υποστηρίζουν, θα είναι στο εξής να επιλεγούν οι κατάλληλες προτάσεις από το πλήθος όσων θα υποβληθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή