Με τη σύνταξη του Αυγούστου οι επιστροφές αναδρομικών από το… λάθος υπέρ του ΑΚΑΓΕ

Μικρή ανάσα για 200.000 περίπου συνταξιούχους θα αποτελέσει στις 2 Αυγούστου η καταβολή των αναδρομικών ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Θα επιστραφούν συνολικά περίπου 51,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ, έξι στους δέκα δικαιούχους αναδρομικών, θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου, ποσό που κυμαίνεται από 150-350 ευρώ ανά περίπτωση. Περίπου δύο στους 10 δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ. Οι επιστροφές των αναδρομικών αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό των κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για 21 μήνες, καθώς οι λανθασμένοι υπολογισμοί έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ) όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση

Πού έγινε όμως το λάθος στην παρακράτηση για περίπου δύο έτη; Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση – περικοπή. Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Ωστόσο η παρακράτηση εξακολουθούσε να γίνεται εσφαλμένα επί του μικτού ποσού πριν από τη μείωση κάτι το οποίο είχαν καταγγείλει δικηγόροι και συνταξιουχικές οργανώσεις.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr