Με την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει μια ταραχώδης και δύσκολη σχέση 16 ετών. Ερωτηματικά για την “επόμενη μέρα”

Με την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει μια ταραχώδης και δύσκολη σχέση 16 ετών

Από το Νταβός το 2010 στο «go back» και το τρίτο μνημόνιο, η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα  από χθες το απόγευμα, σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας ταραχώδους σχέσης Ελλάδας – Γερμανίας, συνολικά 16 ετών.

Μια σχέση με τη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης που ξεκίνησε το 2005 και ταυτίστηκε αναπόφευκτα με την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής λιτότητας.

Οπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, σε κάθε φάση αυτής της δύσκολης σχέσης, η Αθήνα ελάμβανε πάντα υπόψιν τις στενές σχέσεις του Βερολίνου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Και αυτό, δεν άλλαξε ποτέ μέχρι σήμερα.

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη

Η επίσκεψη  της Άνγκελα Μέρκελ που έφτασε χθες το βράδυ (20.00) στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Σίγουρα τα ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά μένει να τα απαντήσει ο νέος Γερμανός καγκελάριος, που πιθανότατα θα είναι ο Όλαφ Σολτς, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι μέσα σε εντελώς διαφορετικές ισορροπίες εντός ΕΕ, δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί βασικές πολιτικές της Ε.Ε. που θα στηρίζονται και από τη Γαλλία.

Ο απολογισμός των ελληνο-γερμανικών σχέσεων

Η επίσκεψη ωστόσο της Αν. Μέρκελ και η σημερινή της συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (10.50 πμ), προσφέρεται για έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων που γίνεται σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η επίσκεψή της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον βρίσκεται σε μία φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στο τραπέζι οι ελληνο-τουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις 

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η συνάντηση προσφέρεται για μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, αλλά και συζήτηση ζητημάτων, όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό.

  • Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας. Ζήτημα που μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Αβεβαιότητα για τη μετά-Μέρκελ εποχή

Η μετά Μέρκελ εποχή διέπεται από αβεβαιότητα. Ποια θα είναι η στάση των Πρασίνων στα εξοπλιστικά και των Φιλελευθέρων στην οικονομία, όπως και η ευρύτερη στάση του Βερολίνου έναντι του μεταναστευτικού, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, στα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε τη στήριξη που ανέμενε η Ελλάδα.

Η σημερινή είναι η τελευταία της επίσκεψη στη χώρα μας ως Καγκελάριος και μένει να αποδειχθεί αν τα παραπάνω ζητήματα θα τύχουν καλύτερης ή χειρότερης αντιμετώπισης από την Καγκελαρία στη μετά Μέρκελ εποχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή