Μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους 17 -21 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά και είναι το 5,33% των εκλογέων

Την πόρτα των εκλογικών κέντρων θα περάσουν για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου οι 17άρηδες με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζουν ειδική στρατηγική εκλογικής προσέγγισης τους.

Συγκεκριμένα οι 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωεκλογές και στις αναμετρήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέρχονται σε 106.760 σε σύνολο 9.922.294 εκλογέων όλων των ηλικιών ή σε 1,075% του εκλογικού σώματος.

Σε αυτούς όμως πρέπει να συμπεριληφθούν και οι νέοι ηλικίας 18 έως 21 ετών, που επίσης θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, καθώς στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ηλικιακό γκρουπ 17-21 ετών ανέρχεται σε 528.996 ή σε 5,33% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο για τους δύο μεγάλους αντιπάλους των εκλογών του Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για την «Προοδευτική Συμμαχία» αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του για τους 17άρηδες, μιλώντας για «τα παιδιά της κρίσης» και λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τώρα μιλάτε εσείς. Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας. Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας. Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις».

Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι νέοι 17-24 αποτελούν προνομιακό τους κοινό, παραπέμποντας στα ποιοτικά στοιχεία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φωνές που αναφέρουν πως οι νέοι ψηφίζουν αντισυστημικά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει πλέον αυτή την ιδιότητα.

Περισσότερα σε λέξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά σε πρόσφατη ομιλία του και αναφερόμενος στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, είπε: «Τους καλώ να μην αφήνουν, πλέον, σε άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς. Το λέω ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, να μην τραγουδήσουν ξανά τους στίχους ενός καλλιτέχνη της δικής μας γενιάς: “Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα”. Μην αφήσετε ποτέ να γίνει κάτι για εσάς χωρίς εσάς».

Η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται να προσεγγίσει το ακροατήριο των 17άρηδων με ήπια στρατηγική που δεν θα στοχεύει στην προβολή κομματικών συνθημάτων, αλλά θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα ενώ η σχετική καμπάνια δεν θα περιλαμβάνει πρόσωπα από το κομματικό επιτελείο ή τις νεολαιίστικες οργανώσεις.

Από τη ΝΔ επισημαίνουν πως στόχος της καμπάνιας που θα επεκταθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η ανάδειξη ενός επιθυμητού περιβάλλοντος για τους νέους και σε δεύτερο στάδιο η ανάδειξη των βασικών θέσεων του κόμματος που διαμορφώνουν το συγκεκριμένο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων θα επισημανθεί η ανάγκη κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου που έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε κέντρα ανομίας, η ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών ιδρυμάτων ώστε να μην αναγκάζονται οι νέοι να φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και η ουσιαστική σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, τον Ιούλιο του 2016, από τη Βουλή του δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες είχε ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενο στην ψήφο στους 17αρηδες να επισημαίνει πως αυτό αποτελεί «κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους».

Ενώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως κοροϊδεύει τους 17αρηδες. Μάλιστα για το επίμαχο θέμα της ψήφου στα 17, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τονίσει ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει ένα επιπλέον δικαιώματα τους ανήλικους, θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να τους φορτώσει και τις υποχρεώσεις ενός ενήλικα.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ