Με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται αντιμέτωπη ξανά η Αργεντινή

Η Αργεντινή βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα μιας πλήρους οικονομικής κρίσης. Μετά τη χειρότερη της αναμενόμενης επίδοσης του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Mauricio Macri στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής, οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν μαζικά τα μερίδιά τους σε μετοχές, ομόλογα και το νόμισμα της χώρας, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της Wall Street να αναρωτιέται εάν η χώρα βρίσκεται ενόψει άλλης μιας χρεοκοπίας.

Η αναστάτωση, που θεωρείται ευρέως ως μια πρώτη εικόνα των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, άφησε ανοιχτές τις πιθανότητες μια πιο προστατευτική κυβέρνηση να πάρει την εξουσία τον Δεκέμβριο και να καταστρέψει όσα κατάφερε ο Macri για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Το αποτέλεσμα των εκλογών ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ο λαϊκιστής αντίπαλός του, Alberto Fernandez, και η σύμμαχός του και πρώην πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner, θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τα χρέη καθώς και τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα έχει δισεκατομμύρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα οφειλόμενο κατά το επόμενο έτος.

«Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί την χρεοκοπία της Αργεντινής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Edwin Gutierrez της Aberdeen Asset Management προσθέτοντας πως η αγορά είναι απρόθυμη να δώσει μια ευκαιρία στον Fernandez.

Σε αυτό το κλίμα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες με την τιμή των πενταετών τίτλων να υποχωρεί στα μόλις 55 σεντς ανά δολάριο, ενώ τα CDS δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα 75% να συμβεί μια χρεοκοπία της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Στους βραχυπρόθεσμους δε κρατικούς τίτλους, η απόδοση έχει εκτοξευτεί στο 35%. Το πέσο κατέρρευσε πάνω από 30% την Δευτέρα στο επίπεδο-ρεκόρ των 60 πέσος ανά δολάριο.

Ο Macri υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της Κυριακής, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον Φερνάντεζ ένα προβάδισμα 15 βαθμών. Η ξαφνική μετατόπιση του αισθήματος των ψηφοφόρων έπληξε τους ξένους επενδυτές και τους Αργεντινούς, οι οποίοι υπέφεραν από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, οικονομικής κακουχίας και πολιτικής διαίρεσης.

Η ξαφνική μετατόπιση του αισθήματος των ψηφοφόρων ήταν ένα «χτύπημα» τόσο για τους ξένους επενδυτές όσο και τους Αργεντινούς, οι οποίοι υπέφεραν από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, οικονομικής κακουχίας και πολιτικής διαίρεσης. Η Αργεντινή έχει μακρά ιστορία δημοσιονομικών κρίσεων και μόλις το 2016, υπό από την Macri, η χώρα άφησε πίσω την τελευταία της χρεοκοπία.

Ο Αργεντινός πρόεδρος Macri δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία του θα «αναστρέψει το κακό αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών» και δεσμεύτηκε να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή και παρόλο που η αγορά ήλπιζε ότι ο Fernandez θα δώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις τους επενδυτές που είναι απελπισμένοι να μάθουν τα κυβερνητικά του σχέδια, ο ίδιος δεν έκανε κανένα εμφανές άνοιγμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για νίκη την Κυριακή.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ