Με τρύπες στα φορολογικά έσοδα πετύχαμε μεγαλύτερο πλεόνασμα. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Θαύμα – θαύμα.

Με «τρύπες» στα φορολογικά έσοδα ύψους 268 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πέτυχε υπέρβαση κατά 1,270 δισ. ευρώ έναντι του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο τρίμηνο.

Τι λένε οι αριθμοί.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 268 εκατ. ευρώ, ακόμα και σε κωδικούς που θεωρούνται «κλειδιά» για την επίτευξη των στόχων, όπως ο φόρος φυσικών και νομικών προσώπων, το ΦΠΑ, ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κλπ.

Στους φόρους της αγοράς παρατηρείται, μάλιστα, το πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε επίπεδο 3μήνου άνοιξε «τρύπα» 48 εκατ. Ευρώ στο ΦΠΑ και 117 εκατ. Ευρώ στους Φόρους Κατανάλωσης, αφού μόνο στους ΕΦΚ καυσίμων η υστέρηση διαμορφώνεται στα 78 εκατ. Ευρώ. Από τα παραπάνω στοιχεία οι ειδικοί οδηγούνται στην εκτίμηση πως είτε η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά είτε έχει αυξηθεί η καθημερινή φοροδιαφυγή.

Με δυό λόγια.

Αφού η είσπραξη των φόρων δεν πάει καλά, είναι προφανές ότι το υπερ – πλεόνασμα οφείλεται σε πάγωμα των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και στασιμότητα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τι δεν καταλαβαίνετε;