Μέχρι 10ετής κάθειρξη για ρίψη μολότοφ και ισόβια για οδήγηση υπό την επήρεια αλκόολ. Αλλάζουν όλα στον Ποινικό Κώδικα.

Αυστηροποίηση των ποινών σε ευρύ φάσμα άρθρων και διατάξεων από τους πλειστηριασμούς, τον Ρουβίκωνα, τις επιθέσεις σε εφοριακούς, κλοπές, δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων μέχρι αποφυλακίσεις πολυϊσοβιτών και οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας. 

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση για “σφίξιμο” της τσιμπίδας του νόμου, που επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαλαρώσει επικίνδυνα, αλλά και διότι, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ακόμη και οι πιο κεντρώοι ψηφοφόροι ζητούν αυστηρότερη στάση εκ μέρους της Πολιτείας σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Ταυτόχρονα, απηχεί και τις απόψεις της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της εξάντλησης της αυστηρότητας για αδικήματα με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο.

Το σχέδιο με τις οριστικές αλλαγές της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Πρώτο Θέμα), με τις νέες τελικές διατάζεις επέρχονται συνολικά 57 τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. Πλέον, σφίγγει ο νομικός κλοιός γύρω από τα μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας , αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Ταυτόχρονα, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτές που δέχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους. Ενισχύεται επίσης το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας καθώς n εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.

Όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας δωροληψίας υπαλλήλων, αυτό μετατρέπεται σε κακούργημα μετά την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα με τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το αδίκημα της απιστίας, το οποίο με τις αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης διωκόταν μόνο κατ’ έγκληση (δηλαδή μετά από μήνυση του παθόντος), αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι πρώτες νομικές σκέψεις είναι η απιστία για σειρά οικονομικών εγκλημάτων να διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή με παρέμβαση εισαγγελέα και όχι κατόπιν έγκλησης όπως ισχύει σήμερα.

Μέχρι ισόβια για οδήγηση υπό επήρεια αλκόολ και ναρκωτικών 

Σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια στους δρόμους εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο του Ποινικού Κώδικα. Με τις συγκεκριμένες διατάζεις προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών. Συγκεκριμένα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικίνδυνους ελιγμούς ή παίρνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες ή κάνει σούζες, τιμωρείται: Α) Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά. Β) Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο. Γ) Με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Δ) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ε) Με ισόβια κάθειρξη εάν προκλήθηκε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.

Τί αλλάζει σε υποθέσεις τρομοκρατίας 

Με τις νέες διατάζεις του Ποινικού Κώδικα η Ελλάδα ενσωματώνει στο εσωτερικό της δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2017 541 και πλέον προβλέπονται ποινές και κυρώσεις για όλα τα εγκλήματα που δημιουργούν κίνδυνο για αόριστο αριθμό προσώπων . Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά συνιστά επιβαρυντική περίσταση η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης . Φυλάκιση έως δύο έτη προβλέπεται και για όοους στρατολογούν νέα μέλη σε τρομοκρατική οργάνωση ή παρέχουν σε αυτούς οδηγίες, πληροφορίες ή κατευθύνσεις . Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όποιοι εκπαιδεύουν άλλα πρόσωπα στην κατασκευή ή στη χρήση εκρηκτικών (μολότοφ κλπ.), πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικινδύνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών για διάπραξη εγκλημάτων τρομοκρατίας.

Κακούργημα πλέον οι μολότοφ! Στο στόχαστρο ο Ρουβίκωνας 

Με τις τελικές αλλαγές αναβαθμίζεται σε κακούργημα η χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους και όταν παραβιάζονται οι διατάζεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης. Πριν από τις τελικές αλλαγές, η κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βόμβας διωκόταν σε βαθμό πλημμελήματος. Με τις νέες τροποποιήσεις, η ποινική μεταχείριση όσων κατέχουν τέτοιες εκρηκτικές ύλες αλλάζει όταν η χρήση τους γίνεται σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ακόμη και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως είχε γίνει, για παράδειγμα, στην υπόθεση της Martin. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικέ βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών , αναφέρεται στο άρθρο 272. Αν η ρίψη βόμβας μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους με συνέπεια να παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). Προβλέπεται πάντως ότι ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις Αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

Καμία δημοσίευση για προβολή