Μέχρι 8 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2020. Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ και τα δύο σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για το 2020

To ανέγκιχτο «μαξιλάρι» των 32 δισ. ευρώ, που επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να έχει τον απαραίτητο ζωτικό “αέρα” ακόμα αν οι εξελίξεις στις αγορές δεν είναι οι επιθυμητές προκρίνει ο ΟΔΔΗΧ για την επόμενη χρονιά. Στο τραπέζι του στρατηγικού του σχεδιασμού, μάλιστα, υπάρχουν δύο σενάρια :

  • Nα σταματήσει να «ρολλάρει» όλο το stock των εντόκων γραμματίων και να απαλλαγεί από βραχυχρόνιο χρέος 4,4 δισ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι αυτό το stock στα 8,2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει από τις αγορές μέσω ομολόγων 4 δισ. ευρώ.
  • Το ελληνικό Δημόσιο να βγει στις αγορές για 8 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόωρες πληρωμές χρέους φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ και  είναι προφανές ότι σε αυτές  συμπεριλαμβάνεται η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ που σήμερα κοστίζουν 1,9%.

Και τα δύο σενάρια  βασίζονται στην πρόβλεψη ότι θα ενσωματωθούν έσοδα 2,63 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και εισπράξεις 1,54 δισ. ευρώ από ANFA- SMP.

  • Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στη χρηματοδοτική στρατηγική του για το 2020, φέτος 5 από τους 6 οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s, DBRS, Scope Ratings and R&I) προχώρησαν σε αναβαθμίσεις: από B+ σε BB- η S&P, από B3 σε B1 η Moody’s, από B+ σε BB- η DBRS, από B+ σε BB η Scope και από B+ σε BB η R&I. Μόνο η Fitch διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB-.

Βασικό στοιχείο των εκτιμήσεων του ΟΔΔΗΧ είναι ότι αν και το χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, η εξυπηρέτηση του κινείται κάτω από το μέσο όρο, γεγονός που ενισχύει τη βιωσιμότητα του και αναμφίβολα πριμοδοτεί τις ελληνικές θέσεις για τη δυνατότητα μείωσης των πλεονασμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος για τόκους αντιστοιχεί στο 6,3% των εσόδων, όταν το αντίστοιχο της Πορτογαλίας ανέρχεται στο 7,3%.

‘Ενα επιπλέον στοιχείο είναι ότι πλέον το ελληνικό χρέος έχει μέση διάρκεια ωρίμανσης 21 ετών, όταν ο μέσος όρος της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου είναι μόλις 7,7 έτη!

Citi: οι εκδόσεις ελληνικού χρέους θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα

Σε μελέτην της η Citi εκτιμά ό,τι  τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχίσουν να καταγράφουν πολύ καλή πορεία με το spread του 10ετούς να μειώνεται στις 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2020 από τις 163 μ.β σήμερα.

Οι εκδόσεις χρέους από τον ΟΔΔΗΧ είχαν πολύ καλή ανταπόκριση από τους επενδυτές το τρέχον έτος, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, με το Ελληνικό Δημόσιο να καταλήγει να εκδίδει ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ συνολικά από τον αρχικό στόχο των 5-7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, το 2020 οι εκδόσεις ελληνικού χρέους θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα ( το 2019 εκδόθηκε το υψηλότερο ποσό από το 2014) και θα αγγίξουν συνολικά τα 12 δισ. ευρώ. Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως ένα νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο είναι εξαιρετικά πιθανό να εκδοθεί από τον ΟΔΔΗΧ το 2020.

Διάγραμμα ωρίμανσης του ελληνικού χρέους

Ενδεικτικό της εντυπωσιακής βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας, είναι το θεαματικό κλείσιμο της «ψαλίδας» επιτοκίων, το οποίο οφείλεται στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το spread από το γερμανικό 10ετές περιορίστηκε κατά 221 μονάδες βάσης μέσα στους τελευταίους 9 μήνες. Αυτό το στοιχείο θα είναι το βασικό επιχείρημα στη διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή