Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύεται με τη ΝΔ (για διαφορετικούς λόγους) κατά της κυβέρνησης για το νέο Ποινικό Κώδικα

Μπαράζ αντιδράσεων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον νέο Ποινικό Κώδικα σημειώθηκαν τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι η μείωση των ποινών για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι ευνοϊκή ρύθμιση για τη Χρυσή Αυγή.

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τη μείωση των ποινών τόσο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ είναι διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους. Μάλιστα η Πειραιώς καταλογίζει στην κυβέρνηση εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή και ανοχή προς τους κουκουλοφόρους.

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ.

Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου.

Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει η ΝΔ.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης

Ο Ποινικός Κώδικας «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη» της Χρυσής Αυγής, τονίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Περισσότερα σε λέξεις

Παράλληλα, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και την έντονη διαφωνία της με τον νέο ορισμό για τον έγκλημα του βιασμού. «Ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νεολαία, η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται για τον Ποινικό Κώδικα «αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν». Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δύο διατάξεις «εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο».

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «απαιτεί» να τοποθετηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα συγκεκριμένα ζητήματα πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης και να μην δεχθεί τις συγκεκριμένες αλλαγές.

«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν χωρεί υπαναχωρήσεις και αστερίσκους»

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που τιμωρούνταν με ποινή 10-20 χρόνια, με το νέο πλαίσιο προτείνεται η επιβολή ποινής 5-10 χρόνια.

Η νεολαία θεωρεί ότι μια τέτοια αλλαγή στο ύψος της ποινής «εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους».

Πέραν αυτών, η μείωση της ποινής προτείνεται σε μια συγκυρία που διεξάγεται «η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”.

«Είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής», τονίζει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αλλαγές κάνουν πιο δύσκολη τη στοιχειοθέτηση του βιασμού»

Έντονη είναι και η διαφωνία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο ορισμό του βιασμού, καθώς όπως λέει, περιορίζει κατά πολύ την έννοια του βιασμού σε μια περίοδο που «η διεθνής τάση συζητά ήδη για τη διεύρυνση της νομικής έννοιας». Με βάση τη νέα ρύθμιση, αναφέρει η ανακοίνωση, οι προϋποθέσεις αυστηροποιούνται και ως εκ τούτου η στοιχειοθέτηση του βιασμού γίνεται πιο δύσκολη.

«Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος», αναφέρει η νεολαία.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ