Μέχρι και κατά 5% η αύξηση των τιμών στο ράφι από Σεπτέμβριο, αν δεν ανακοπεί η ευρωπαϊκή πληθωριστική τάση. Θα πάρουν όλα “φωτιά”

αύξηση τιμών

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για  τον εγχώριο πληθωρισμό, καθώς όπως εκτιμούν όλοι οι ειδικοί, αν δεν αναστραφούν άμεσα οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τότε μέσα στον Σεπτέμβριο η χώρα μας θα φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, με πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Προς το παρόν η διεθνής τιμή του μπρεντ έχει φτάσει τα 75 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50% από την αρχή του χρόνου. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν την τιμή να αυξάνεται το επόμενο διάστημα στα 80 ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και κατ’ επέκταση και των καυσίμων, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές και το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης.

Στον τομέα του κόστους ενέργειας, πρόσθετες πιέσεις θα ασκήσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η ΡΑΕ και θα ξεκινούν από 5,5% έως και 15%.

Οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 30%, ενώ οι τιμές του κόστους μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν και στις τιμές λιανικής των τελικών προϊόντων μέσα στο καλοκαίρι.

Η πορεία των τιμών

Παράλληλα βέβαια, αυξήσεις τιμών αναμένονται και στα εγχώρια προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής λόγω προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια παραγωγή από καταστροφές και ανομβρία, αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των σπόρων και των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία είναι δεδομένο ότι θα ενισχύσουν το ανατιμητικό κλίμα που ήδη υπάρχει και εκδηλώθηκε και τον Ιούνιο με τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος.

Με αυτά τα δεδομένα καταναλωτικοί σύλλογοι προβλέπουν ότι με την εξάντληση των αποθεμάτων, οι τιμές των συσκευασμένων τροφίμων αναμένεται να έχουν αυξήσεις που θα φτάνουν το 5% στο ράφι.

Μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος των αυξήσεων απορροφάται από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων με μειώσεις και προσφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.

Ειδικά αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή