Μέχρι τις 31 Αυγούστου οι αιτήσεις μηχανικών και γιατρών στον ΕΦΚΑ για να εξασφαλίσουν σύνταξη

Μόλις επτά ημέρες έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες μηχανικοί και γιατροί για να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ και να διασφαλίσουν το συνταξιοδοτικό τους μέλλον.

Πρόκειται κυρίως για γιατρούς του ΕΣΥ, μηχανικούς του Δημοσίου και άλλες κατηγορίες επιστημόνων που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά για την ίδια ιδιότητα στο Δημόσιο και στο πρώην ΕΤΑΑ και έχουν υποβάλει από 13/5/2016 μέχρι 31/12/2017 αίτηση συνταξιοδότησης στον έναν φορέα. Ολοι αυτοί, έως τις 31 Αυγούστου πρέπει είτε να υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης και στον δεύτερο φορέα, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης είτε να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να γλιτώσουν εντελώς το ψαλίδι του 60%.

Η περικοπή που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, έχει προκαλέσει σύγχυση στους διπλοασφαλισμένους που απειλούνται με περικοπή της τάξεως του 60% στην πρώτη σύνταξή τους. Βάσει του νόμου, πλέον οι διπλοασφαλισμένοι λαμβάνουν σύνταξη για το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους, αρκεί να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σε ένα εκ των δύο Ταμείων. Αν θεμελιώνεται δικαίωμα και στους δυο φορείς, υπολογίζονται όλες οι εκδοχές της σύνταξης και ο δικαιούχος λαμβάνει τελικά τη μεγαλύτερη.