Μεγάλη επιτυχιά για την ΕΕ με θετικό αντίκτυπο ατην Ελλάδα: Συμφωνήθηκε η «υποχρεωτική αλληλεγγύη» των μελών της για προσφυγικό και μεταναστευτικό

«Υποχρεωτική» η αλληλεγγύη στην ΕΕ για προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ένα μείζον βήμα για πραγματική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Ιστορική συμφωνία»

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο που συνήλθε στο Λουξεμβούργο, συμφώνησε στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screening και δεδομένα Εurodac). Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράλ Νταρμανέν έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Η σημασία της απόφασης αυτής καθώς και της ταχείας υλοποίησής της είναι προφανής για την Ελλάδα, μια από τις χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, καθώς πλέον «σπάει» η άρνηση πολλών χωρών της ΕΕ να δεχθούν το μερίδιό τους από αυτούς τους απεγνωσμένους ανθρώπους (ιδίως χώρες της ανατολικής Ευρώπης).

Όπως ανακοίνωσε στο twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών. Ο Νταρμανέν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Υπέρ η πλειοψηφία της ΕΕ

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανέν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Νταρμανέν.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Ικανοποίηση Μηταράκη

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προσφυγική κρίση του 2015, πολλές χώρες-μέλη, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του τότε προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχαν αρνηθεί να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, κλπ) που δέχονταν μεγάλες πιέσεις από το κύμα των προσφύγων κυρίως από τη Συρία.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι «σήμερα κάναμε σημαντική πρόοδο έναντι των στόχων της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εγκρίναμε την πρόταση για το νέο κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στα αποτρεπτικά μέσα και θίγοντας το ζήτημα της εργαλειοποίησης. Η πρόοδος στους κανονισμούς ”screening” και ”Eurodac”, ενισχύει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων μας. Η δήλωση του Συμβουλίου για τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης, δίνει άμεσα στήριξη στα κράτη πρώτης γραμμής, με μετεγκαταστάσεις και προτάσσει τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης».

Καμία δημοσίευση για προβολή