Μεγάλη πλειοψηφία διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Μεγάλη πλειοψηφία διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενέργεια που πρώτη έθεσε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση

Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ως αναπόσπαστο μέρος της δέσμης μέτρων που καλείται να πάρει η Ένωση για την ενέργεια. Στο σύνολό της, η πρόταση κρίθηκε ικανοποιητική από τις 15 χώρες που είχαν υπογράψει την επιστολή για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ποιοί αντιδρούν

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία εξέφρασαν αντιθέσεις, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες τους για πιθανή διακινδύνευση της ασφάλειας εφοδιασμού. Τα πέντε κράτη ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων και υπογράμμισαν τη σημασία πλήρους ικανοποίησης των εγγυήσεων που είχαν συμφωνηθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Η Επιτροπή, ωστόσο, φέρεται να απάντησε ότι το σχέδιο πρότασης είναι καλά δομημένο, ώστε να ανταποκριθεί στις εγγυήσεις και να αποστείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές. Ορισμένα κράτη δε σχολίασαν ότι για την υιοθέτηση των προηγούμενων κανονισμών έκτακτης ανάγκης δεν είχε προηγηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων.

Η προεδρία του Συμβουλίου τωνΥπουργών, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει επίσημα την νομοθετική πρόταση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Η νομοθετική πρόταση θα μπορούσε να εγκριθεί, αν όχι στις 24 Νοεμβρίου, στις 19 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή