Μεγάλο παιχνίδι στο τρίγωνο Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ, με αλυσίδα οικονομικών και αμυντικών συνεργασιών

εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

 

Σημαντικές γεωπολιτικές διευθετήσεις εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την ενεργειακή σκακιέρα στο τρίγωνο Κύπρος – Ισραήλ – Κρήτη.

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία ότι η EXXON ανακάλυψε ένα διόλου ευκαταφρόνητο κοίτασμα φυσικού αερίου 5 έως 8 τρις κυβικών ποδών στο οικόπεδο «Γλαύκος» και οι σοβαρές ενδείξεις ανάλογων κοιτασμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ:

Δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου

Ισχυροποιεί όχι μόνο την οικονομική, αλλά και τη στρατηγική θέση της Κύπρου στη γεωπολιτική σκακιέρα

Ενεργοποιεί μια σειρά επιχειρηματικών διαδικασιών στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή

Κλειδώνει την παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο

Συγκροτεί μια ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας (εταιρίες της οποίας έχουν επίσης μπει στο ενεργειακό παιχνίδι) για τη διασφάλιση των ερευνών και των μελλοντικών γεωτρήσεων στη Μεσογειακή λεκάνη νοτίως της Κρήτης έως την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο

Φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, που συνεχίζει τις απειλές και την προκλητική συμπεριφορά.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της «Exxon Mobil», για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων στο «Γλαύκος» δεν είναι παρά η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Άσπρεϊ μάλιστα επεσήμανε, από το Οικονομικό Forum των Δελφών ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχτεί ως μια νέα βασική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου στη «Γηραιά Ήπειρο», διασφαλίζοντας την ενεργειακή της ασφάλεια

Οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες – κολοσσοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες στη Μεσόγειο «ήρθαν για να μείνουν». Και επειδή, παράλληλα με τα γενικότερα γεωπολιτικά συμφέροντα ΗΠΑ και Ευρώπης στην περιοχή, τέτοιου μεγέθους επενδύσεις απαιτούν τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών και κατ’ επέκταση την εξάλειψη παραγόντων που θα μπορούσαν να τις θέσουν σε κίνδυνο, εξελίσσονται σχεδιασμοί και συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας πνοής.

Μετά την επέκταση της Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κρήτη, ΗΠΑ και Γαλλία «δένουν στην Κύπρο» με σημαντικές συμφωνίες «αμυντικής συνεργασίας» και ανάλογες αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα Ελλάδα και Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, προχωρούν στην κατασκευή μεγάλου ραντάρ – του επονομαζόμενου Long Horizon –  στην Ανατολική Κρήτη, που θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσων συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η τριμερής συνάντηση, στις 20 Μαρτίου στο Ισραήλ, των Μπέντζαμιν Νετανάχιου, Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα , υπό τον συντονισμό του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο, κατά την οποία μεταξύ άλλων θα υπογραφεί και η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med, που θα μεταφέρει, μέσω Ελλάδας, φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή