Μειωμένο κατά 79 εκατ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το Α’ τρίμηνο του 2019

Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 436 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα.

Παράλληλα, μειωμένο κατά 79 εκατ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το Α’ τρίμηνο του 2019, έναντι του α’ τριμήνου του 2018, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα, αύξηση 1,094 εκατ. ευρώ παρατηρείται στις δαπάνες, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 146 εκατ. ευρώ, την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 751 εκατ. ευρώ και την αύξηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 197 εκατ. ευρώ.

Τα Νομικά Πρόσωπα είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 47 εκατ. ευρώ και τις δαπάνες τους να μειώνονται κατά 4 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο κατά 53 εκατ. σε σχέση με πέρσι.

Μειωμένα έσοδα κατά 137 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 167 εκατ. Ευρώ καταγράφουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμά τους να είναι αυξημένο κατά 28 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 141 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα παρατηρείται και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, που καταγράφουν μειωμένα έσοδα κατά 69 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 111 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 179 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Η μείωση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην μείωση των μεταβιβάσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 221 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 125 εκατ. ευρώ (το τελευταίο δεν φαίνεται στη συνοπτική ταξινόμηση του.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]