Μειώνονται βάρη στους «εργάτες του κράτους» - Ψηφίζεται με συναίνεση το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Άρχισαν να μειώνονται κάποια (μικρά για την ώρα) φορολογικά βάρη στους «εργάτες του κράτους», τους φορολογούμενους που δουλεύουν 185 ημέρες το χρόνο για να πληρώνουν το δημόσιο. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 78 δις ευρώ.

Σήμερα (Τρίτη) ψηφίζεται  στη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία, που συναποτελούν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα ψήφισαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υπέρ «επί της αρχής», το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας επί του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου, έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης τη μείωση των φορών. Όπως είπε, στόχος της νέας φορολογικής πολιτικής είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης και της κοινωνικής μέριμνας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί «στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά και της δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Δουλεύουμε τις μισές ημέρες του χρόνου για να πληρώνουμε φόρους 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σύμφωνα με την οποία δουλεύουμε τις μισές ημέρες του χρόνου για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές.

Ειδικότερα τα κυρία ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:
  • Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.
  • Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.
  • Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
  • Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.
  • Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. ευρώ το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. ευρώ το 2017) για την -Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 78 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 31,4 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους, τα 19,7 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, ενώ 26,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές.

Οι φόροι επί του κεφαλαίου ανέρχονται στα 163 εκ. ευρώ. Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα 158 δισ. ευρώ:

  • Από τη διαίρεση των φορολογικών εσόδων με το καθαρό εθνικό εισόδημα, προκύπτει ότι οι Έλληνες και Ελληνίδες θα πρέπει φέτος να εργαστούν 180 ημέρες για το κράτος, ή με άλλα λόγια πως η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2019 θα είναι η 30η Ιουνίου.
  • Ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες ανέρχεται σε 42 δις ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει τα 78 δις ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ