Μειώθηκε η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

ακριβότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Aξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στην Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές δίνουν πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος του λογαριασμού του ρεύματος.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Αύγουστο:

  • Η συνολική ζήτηση έφτασε τις 4.641 GWh υποχωρώντας κατά 12,92% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.(Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο είχαμε μείωση της τάξης του 11,02% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021).
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης προέρχεται από το δίκτυο, δηλαδή από τους οικιακούς καταναλωτές και τις επαγγελματικές συνδέσεις της χαμηλής και της μέσης τάσης.

Το επόμενο διάστημα, η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι με το νέο σύστημα των επιδοτήσεων επιβραβεύονται οι χαμηλές καταναλώσεις αλλά και όσοι καταναλωτές πετύχουν μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

Αυτό έχει τη σημασία του καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (67,42%) και ακολουθεί η μέση τάση με 20,33% και τέλος η υψηλή με 12,25%.

Αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέρηειας τονΑύγουστο

Αντίθετα με τη ζήτηση, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο παρουσιάζει αύξηση κατά 5,56% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021 και διαμορφώνεται σε 5.002 GWh. Η υπερβάλλουσα παραγωγή, σε σχέση με τη ζήτηση, εξυπηρέτησε τις εξαγωγές, που ήταν αυξημένες κατά 328,16% (636 GWh), ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν κάμψη κατά 62,84% (275 GWh). Έτσι, το ισοζύγιο των διασυνδέσεων τον Αύγουστο εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο (-361 GWh).

Το φυσικό αέριο, ως καύσιμο, κυριάρχησε στην ηλεκτροπαραγωγή του Αυγούστου, με ποσοστό περίπου 43%, με τη συμμετοχή των λιγνιτών να φθάνει περίπου στο 16%. Οι ΑΠΕ (συστήματος και δικτύου) ήταν στη δεύτερη θέση, με 32,6%. Περιορισμένη συμμετοχή είχαν τα νερά, μόλις στο 8,6%. Σε ό,τι αφορά, όμως, το μείγμα της συμβατικής παραγωγής, το φυσικό αέριο εκτινάσσεται στο 63,6%, οι λιγνίτες συμμετέχουν με περίπου 24% και τα νερά σχεδόν 13%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο 8μηνο, Ιανουάριος-Αύγουστος, οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, με 37,5%, ενώ το φυσικό αέριο ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 37,2%. Ο λιγνίτης εμφανίζει στο διάστημα αυτό μικρότερη συμμετοχή, στο 11,3%, με τα υδροηλεκτρικά να διατηρούν σταθερό το μερίδιο τους (8,6%).

Πάροχοι και κατανάλωση

Συνολικά, στην προμήθεια ρεύματος, η ΔΕΗ έχει την πρωτοκαθεδρία, με μερίδιο 63,3% και ακολουθούν, η Mytilineos με 7,29%, η ΗΡΩΝ με 6,66%, η Elpedison με 6,26%, η NRG με 4,44%, η Vatt & Volt με 2,22%, η Φυσικό Αέριο με 2,08%, η Volterra με 1,99%, η ΖΕΝΙΘ με 1,98% και η Volton με 1,35%. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν ποσοστά κάτω του 1%.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή