Μαίνεται ο “πόλεμος” ΗΠΑ – Κίνας για τον κοροναϊό. Διαψεύδει το Πεκίνο ότι υπήρξε προϊόν εργαστηρίου. “Θα αντιμετωπίσετε συνέπειες”, απειλεί ο Τράμπ

Εξακολουθεί να μαίνεται ο “πόλεμος” μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για την αρχική “εστία” εξάπλωσης του κοροναϊού στον πλανήτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Μεγάλο Σάββατο την Κίνα ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με “συνέπειες”, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν “εσκεμμένα υπεύθυνη” για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια μέρα, το κινεζικό εργαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται πηγή του κοροναϊού διέψευσε  κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε  ευθύνη.”Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε το Μεγάλο Σάββατο στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι  πανδημία “θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε, αι τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού”, πρόσθεσε.

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Κίνα θα υποστεί συνέπειες για την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο κι έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 157.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Τραμπ απάντησε: “Αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνοι (οι Κινέζοι ηγέτες), σίγουρα”.

“Αν ήταν λάθος, ένα λάθος είναι ένα λάθος. Αλλά αν ευθυνόταν εν γνώσει της, ναι, εννοώ, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες”, επανέλαβε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Κίνα.

“Λοιπόν, θα δούμε τι θα γίνει με αυτή την έρευνα. Αλλά κάνουμε κι εμείς έρευνες”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ παράλληλα αμφισβήτησε για πολλοστή φορά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Κίνα (4.632 νεκροί επί συνόλου 82.745 κρουσμάτων ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας), παρότι αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά χίλια και πλέον θύματα την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέδειξε πως ο δείκτης θνητότητας της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 0,33 ανά 100.000 κατοίκους. “Αυτός ο αριθμός είναι αδύνατος. Είναι αδύνατον να επιτευχθεί”, επέμεινε.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα γραφικό που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο δείκτης θνητότητας της COVID-19 έχει ανέλθει σε 11,24 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Γαλλία ανέρχεται σε 27,92 και στην Ισπανία σε 42,81.

Κίνα : Είναι αδύνατο αυτός ο ιός θα προήλθε από εμάς 

Το κινεζικό εργαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται πηγή του κορονοϊού διέψευσε το Μεγάλο Σάββατο κατηγορηματικά κάθε ευθύνη.

“Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, ο SARS-CoV-2 πιθανόν να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Όμως η παρουσία του ινστιτούτου αυτού λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αγορά της Ουχάν από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, τροφοδοτεί εικασίες για πιθανή διαρροή.

“Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποιου είδους έρευνες διεξάγονται στο ινστιτούτο και πώς αυτές χειρίζονται ιούς και δείγματα”, τόνισε ο Γιουάν, ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι “προσπαθούν σκοπίμως να παραπλανήσουν τους ανθρώπους” με πληροφορίες “που βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες” και χωρίς “αποδείξεις”.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορονοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.

Η Αυστραλία ζητά εξηγήσεις από το Πεκίνο και ζητά διεθνή έρευνα

Η Αυστραλία αύξησε σήμερα την πίεση που ασκείται στην Κίνα από διάφορες χώρες για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορονοϊού, διερωτώμενη για τη διαφάνεια του Πεκίνου και ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αλλά και του τρόπου που εξαπλώθηκε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για το θέμα της διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας.

“Τα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό”, πρόσθεσε. “Στην πραγματικότητα η Αυστραλία επιμένει σε αυτό”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή