Μέρισμα ανάπτυξης 1,5 δισ. ευρώ στους πολίτες. Νέα κοινωνικά μέτρα από τρείς πηγές το 2023.

Μέρισμα ανάπτυξης

 

Η ανάπτυξη και η υπεραπόδοση των εσόδων του δημοσίου διαμορφώνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών,  ένα μαξιλάρι στο επίπεδο το 1,5 δισ. ευρώ, ικανή προύπόθεση για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, ως “μέρισμα ανάπτυξης”.

Και μπορεί η “έκπληξη του πρωθυπουργού” για επίδομα στο μηνιαίο καλάθι του νοικοκυριού ίσο με τον πληθωρισμό να χρηματοδοτείται από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, οι νέες παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα αφορούν στις δυνατότητες που δίνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 και οι εξελίξεις στους αναπτυξιακούς δείκτες.

“Μέρισμα ανάπτυξης” στους πολίτες

Η κυβέρνηση έχει τρεις σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι θα μπορέσει να δώσει “μέρισμα ανάπτυξης” στους πολίτες:

  • Η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει και τους αναθεωρημένους στόχους του Προϋπολογισμού του 2022 και να κυμανθεί στο επίπεδο του 6%.
  • Τα προσωρινά στοιχεία για τον 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου δίνουν αυξημένα έσοδα από φόρους που ξεπέρασαν τον αναθεωρημένο (για τα έσοδα του 2022) προϋπολογισμό του 2023 κατά 312 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
  • Υπάρχει πάντα το ειδικό αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, που το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί στο σύνολό του, λόγω πτώσης των τιμών των καυσίμων και οριστικοποίησης του πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου. Τμήμα το δεσμευμένου αυτού ποσού, ίσως και πάνω από 600 εκατ. ευρώ,  αναμένεται (με την άδεια των Βρυξελλών) να χρηματοδοτήσει άλλες βασικές ανάγκρς των νοικοκυριών

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν πάγια θέση της κυβέρνησης που έχει διατυπωθεί σε ανύποπτο χρόνο, ότι δηλαδή όσο καλύτερα πάει η οικονομία τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή