Μέρκελ: “Προκλητική” και “επιθετική” η Τουρκία στην Μεσόγειο – “Δεν υπάρχει η πρόοδος που θα θέλαμε στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης”

Μέρκελ Τουρκίας

Μήνυμα –προειδοποίηση προς την Αγκυρα εν όψει της συνόδου κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου στέλνει και η Ανγκελα Μέρκελ, μετά την Κομισιόν.

Η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε πως δεν υπάρχει ακόμη ικανοποιητική πρόοδος στις σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας και χαρακτήρισε “προκλητική” την συμπεριφορά της Αγκυρας στην Μεσόγειο.

“Προκλητική” και “επιθετική” η Τουρκία στην Μεσόγειο

Οσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας έχουν «επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αλλα επεσήμανε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτές των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας».

“Καλό σημάδι” η αποχώρηση του Oruc Reis

«Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι.

Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», προσέθεσε.

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε η καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες». Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα.

“Αξίζει σεβασμός στην Τουρκία για το μεταναστευτικό”

«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ.

Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».

Η τοποθέτηση Μέρκελ έρχεται την ώρα που οι οιωνοί είναι αμφίσημοι για το εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει τελικά σε επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία και ποιας έντασης θα είναι οι κυρώσεις αυτές εάν τελικώς αποφασιστούν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν  Πίτερ Στάνο, αναφερόμενος επίσης στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας είχε δηλώσει ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Καμία δημοσίευση για προβολή