Μέσα Οκτωβρίου η πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους. Τι θα ισχύσει για μισθούς και συμβάσεις στην τηλεργασία

Εργασία: Σε ποιούς τομείς μεταφέρεται η ζήτηση

Τη διαβεβαίωση ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, προανήγγειλε την πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων στα μέσα Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του (ΣΚΑΙ), ο υπουργός Εργασίας  διευκρίνισε ότι το μέτρο της τηλεργασίας θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας τον Οκτώβριο, στην οποία, όπως είπε, θα υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία.

“Η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εργασία” τόνισε.

Καθοριστικής σημασίας το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές και εργοδότη και εργαζομένου.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που έχουν σήμερα επιπρόσθετα με όσους προσλάβουν.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες και, αν χρωστούν, πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Οπως είπε, σε λίγες ημέρες, δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμής σύνταξη για τις περιπτώσεις χηρείας και αγροτών.

«Για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα γίνουν ανακοινώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα» αποσαφήνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι έρχεται η ψηφιακή σύνταξη και για τις αναπηρικές συντάξεις.

Τα ποσά για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα κατατεθεί προς ψήφιση και η σχετική διάταξη νόμου που αφορά τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, με τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναδρομικά για το Δημόσιο να έχουν εκτιμηθεί σε 496 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη τροπολογία θα κινηθεί στη λογική της αντίστοιχης πρότασης που αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Θα ορίζει δηλαδή την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, για το επίμαχο 11μηνο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016.

Επίσης, θα περιλαμβάνει και τη ρήτρα «απόσβεσης» όλων των πιθανών μελλοντικών διεκδικήσεων.

Η αντίστοιχη διάταξη για την πληρωμή 892 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχει ψηφιστεί εδώ και εβδομάδες και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει σημαντικές λεπτομέρειες για τους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή