Μετ εμποδίων ο δρόμος για την άρση του lockdown: Η Εκκλησία, η καλοκαιρία και η επιστροφή στην πόλωση σνθέτουν μια περίπλοκη πολιτικοκοινωνική συνθήκη

    Την Τρίτη το απόγευμα, με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα γνωρίζουμε από λίγο ως πολύ το περίγραμμα του οδικού χάρτη μετά την έναρξη (στις 4 Μαίου) της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού. Οι ειδικοί υπό τον Σ. Τσιόδρα έχουν καταλήξει στις γενικές κατευθύνσεις και η διαβούλευσή τους με τον Κ. Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν, όμως, δεδομένα που δυσχεραίνουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και παράγουν αβεβαιότητα μέσα στην αβεβαιότητα.

    Εκκλησία: Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητά από τον πρωθυπουργό να ανοίξουν οι ναοί το ταχύτερο και Μητροπολίτες δείχνουν ανυπακοή, είναι προφανές ότι η στάση της Ιεράς Συνόδου έχει σκληρύνει και στο εξής θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί η επιστήμη στην Εκκλησία. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνονται διάθεσεις μη συμμόρφωσης από εκπροσώπους της Εκκλησίας στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά όλα δείχνουν ότι στο εξής θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχος από την Πολιτεία όσων θα συμβαίνουν στους ναούς.

    Κοινωνική κόπωση: Η αύξηση της κίνησης στους δρόμους δείχνει το αναμενόμενο: Πολύς κόσμος έχει κουραστεί από την πολυήμερη καραντίνα και υπάρχει έντονη διάθεση ξεσπάσματος όλης αυτής της καταπίεσης που συνδέεται με το “μένουμε σπίτι”. Η καλοκαιρία ενθαρρύνει την έξοδο και τις βόλτες στις παραλίες. Αυτό φάνηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε και υπάρχει ανησυχία για την κινητικότητα που θα εκδηλωθεί το επόμενο τριήμερο, της Πρωτομαγιάς.

    Πολιτική ένταση: Την επόμενη Πέμπτη, με την ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αναμένεται να σφραγιστεί το τέλος μίας ήπιας πολιτικής περιόδου λόγω της πανδημίας που σκέπασε τα πάντα. Είναι ήδη ορατή η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με επίκεντρο τα εργασιακά και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Αλ. Τσίπρας έχει δεχθεί κριτική στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραήταν συναινετικός και μετά την ακύρωση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων -που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αποτελεί δική τους επιτυχία- φαίνεται πως τείνει στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

    Ολα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν τη μετάβαση στην επόμενη περίοδο, την μετά την καραντίνα, και να περιπλέξουν μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη συνθήκη που καθορίζεται από το έντονο οικονομικό άγχος πλήθος εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ανέργων και νέων ανέργων.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή