Μετά φόβου… το άνοιγμα των σχολείων σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τον Σεπτέμβριο επιλέγει η Ιταλία, στάση αναμονής στη Γερμανία

Διαφορετικές στρατηγικές, αλλά με κοινό τον προβληματισμό και την αγωνία, υιοθετούν τα ευρωπαϊκά κράτη έναντι του κρίσιμου στοιχήματος της επανόδου των παιδιών στα σχολικά θρανεία.

Στη Δανία πρώτα άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί και οι μικρότερες τάξεις, στη Γερμανία εκλήθησαν να δώσουν εξετάσεις οι τελειόφοιτοι, χωρίς να έχει αποφασιστεί πότε θα ξανανοίξουν οι επονομαζόμενοι Kitas (παιδικοί σταθμοί).

Σε όλες τις τάξεις που λειτουργούν σήμερα έχουν θεσπιστεί νέοι κανόνες υγιεινής, απόσταση των θρανίων και όριο συμμετοχής – στην Κοπεγχάγη υπάρχουν μόνο δέκα μαθητές σε κάθε τάξη με έναν εκπαιδευτικό.

Ειδικά μαθήματα, όπως καλλιτεχνικά, εξακολουθούν να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο προαύλιο επιτρέπονται μόνο πέντε παιδιά ταυτόχρονα. Μάλιστα, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, οι μαθητές παίζουν ένα νέο παιχνίδι που λέγεται «Μην ακουμπήσεις τον ίσκιο μου», ενδεικτικό της εφευρετικότητάς τους.

Στη Γαλλία, μετά την απόφαση Μακρόν ν ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Μαίου, το Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο σημειωτέον ήταν υπέρ της άποψης να μεταφερθεί το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο, προτείνει σειρά μέτρων για την περίπτωση που ακολουθηθεί η προεδρική απόφαση για άνοιγμα στις 11 Μαΐου. Η χρήση μάσκας, συνιστά το Υγειονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για μαθητές από 11έως 18 ετών, κάτι αδύνατο για τις μικρότερες ηλικίες. Υποχρεωτική η μάσκα και για το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, πιστεύοντας ότι το μάθημα μπορεί να γίνεται με μάσκα.

Στην Ισπανία, τα σχολεία παραμένουν κλειστά και μέχρι στιγμής, το μόνο που επιτράπηκε είναι η ημερήσια βόλτα των παιδιών, συνοδεία ενηλίκου.

Η Ιταλία θα αρχίσει να θέτει ξανά σε λειτουργία την μεταποιητική της βιομηχανία στις 4 Μαΐου στο πλαίσιο των σχεδίων της για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ τα σχολεία στη χώρα θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι κατά πόσον τα μικρότερα παιδιά είναι σε θέση να τηρήσουν αποστάσεις και προϋποθέσεις καθαριότητας, καθώς και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους, αλλά και αν είναι εξίσου μεταδοτικά με τα λίγο μεγαλύτερα.

Οι μέχρι τώρα έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ιικό φορτίο των μικρών παιδιών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο των ενηλίκων, κάτι που ακόμη ωστόσο δεν είναι βέβαιο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο διάσημος λοιμωξιολόγος της χώρας, Κρίστιαν Ντρόστεν, ζητάει επισταμένως νέα στοιχεία για το ιικό φορτίο των ανηλίκων διαφόρων ηλικιών, προτού ληφθούν αποφάσεις.

Προ διημέρου, το  βρετανικό ΕΣΥ απηύθυνε δραματική έκκληση, κάνοντας λόγο για αύξηση του αριθμού των παιδιών που εισάγονται στις ΜΕΘ της χώρας με σοβαρή λοίμωξη που ενδέχεται να σχετίζεται με τον κοροναϊό και προκαλεί στομαχικό πόνο, προβλήματα στην καρδιά, διάρροια και εμετό. Αρκετά από αυτά, ωστόσο, ήταν αρνητικά στον ιό.

Πολλοί γονείς, πάντως, αρνήθηκαν παρ’ όλα αυτά να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και η ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook, με τίτλο «Δεν θα μετατρέψω το παιδί μου σε ινδικό χοιρίδιο», έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Τί ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σχολεία 

Στις ΗΠΑ, τα σχέδια επιμέρους πολιτειών για επανέναρξη της σχολικής χρονιάς προβλέπουν μάσκες και συχνό πλύσιμο χεριών, μέγιστο αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη (για τη Νέα Υόρκη ο αριθμός θα μπορούσε να είναι 12) και εκ περιτροπής μαθήματα (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή τη μία εβδομάδα, Τρίτη – Πέμπτη την επομένη) για να καλυφθεί το πρόγραμμα για όλους. Το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί επίσης παράταση της σχολικής χρονιάς ή έναρξη νωρίτερα της επομένης. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ανάπτυξη προγραμμάτων τηλεκπαίδευσης, ενόψει και νέων κυμάτων της πανδημίας ή του κινδύνου ανάφλεξης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοκντάουν, λίγες εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία των σχολείων. Βέβαιη θεωρείται η απαγόρευση ομαδικών παιχνιδιών, συναθροίσεων και βραδιών γονέων.

Καμία δημοσίευση για προβολή