Μετά την Τουρκία ποιος; – Ο Μπάιντεν κρατά στα χέρια του το «όπλο» των κυρώσεων των ΗΠΑ – Πώς αναμένεται να το χρησιμοποιήσει

Οι πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 ήλθαν να υπενθυμίσουν πόσο ισχυρό είναι το «όπλο» αυτό στα χέρια της Ουάσινγκτον.

Με την αναμενόμενη «αλλαγή φρουράς» στην Λευκό Οίκο, πολλοί αναρωτιούνται αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ακολουθήσει την τακτική του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων σε αντιπάλους της χώρας.

Το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να αφήσει το «όπλο» αυτό να… σκουριάσει, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναξιολογήσει την πολιτική των κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, αυξάνοντας την πίεση σε ορισμένες χώρες και χαλαρώνοντάς την σε άλλες.

Κι αυτό, διότι ο Τραμπ επί τέσσερα χρόνια επέβαλε ρεκόρ κυρώσεων, συχνά μονομερώς, κατά καιρούς πολύ σκληρές, αλλά δεν κατόρθωσε να κάμψει τους αντιπάλους των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Μπάιντε να πρέπει να κάνει… ξεσκαρτάρισμα, τόσο των κυρώσεων, όσο και των χωρών στις οποίες θα τις διατηρήσει, θα επιβάλλει νέες ή θα άρει.

Δείτε ακόμη: Σφίγγει ο κλοιός” για τον Ερντογάν: Μήνυμα δυσαρέσκειας και από τη Μέρκελ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Οι πρώτες άρσεις

Οι πληροφορίες θέλουν μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ να είναι η άρση των κυρώσεων που ο Τραμπ επέβαλε σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο διερεύνησε καταγγελίες για ακρότητες των Αμερικανών στο Αφγανιστάν.

Επίσης, ο Μπάιντεν αναμένεται να επανεξετάσει και τις πάνω από διακόσιες «απαγορεύσεις βίζας» που ο Τραμπ επέβαλλε σε ξένους αξιωματούχους, πρακτική που γενικώς δεν χρησιμοποιείται, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και υπό ειδικές συνθήκες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επέκταση κυρώσεων στη Ρωσία

Όσον αφορά στη Ρωσία, οι κυρώσεις εναντίον της αναμένεται επεκταθούν, ενώ πιθανολογείται πως ο Μπάιντεν θα συνταχθεί με τους πρόσφατους περιορισμούς που επέβαλαν Βρετανία και Ε.Ε. για την υπόθεση Ναβάλνι αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις για φερόμενες παρεμβάσεις στις εκλογές, κυβερνοεπιθέσεις και τις αναφορές για χρηματικές συναλλαγές Ρώσων με Ταλιμπάν για τις δολοφονίες Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Κυρώσεις στην Κίνα

Αντιστοίχως, ο Μπάιντεν φαίνεται πως θα επεκτείνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, με νέους περιορισμούς να στοχεύουν την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ, την κατάσταση των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ όπως και πιθανώς στο Θιβέτ. Ερωτηματικό, βέβαια, παραμένει τι θα γίνει με τις εμπορικές συμφωνίες Ουάσινγκτον-Πεκίνου, αν και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι για την ώρα θα διατηρήσει τη συμφωνία που θα του παραδώσει ο Τραμπ, μαζί με τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Σκληρή στάση για τη Βόρεια Κορέα

Εκεί που τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα είναι στις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η περίεργη σχέση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν τελειώνει και η Πιονγκγιάνγκ εκτιμάται ότι θα δει τις κυρώσεις εναντίον της να αυξάνονται, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως «κακοποιό», «τύραννο» και «χασάπη», ασκώντας κριτική στις διαπραγματεύσεις Τραμπ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Το «δίλημμα» του Ιράν

Το Ιράν φαίνεται πως αποτελεί «δίλημμα» για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters, με τις επιλογές του Δημοκρατικού, όπως η διευκόλυνση της πρόσβασης της χώρας σε ανθρωπιστική βοήθεια να συνιστά ένα πρώτο βήμα για τη μείωση των εντάσεων. Επίσης, εκτιμάται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσει την επιστροφή της χώρας του στη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, από την οποία ο Τραμπ είχε αποχωρήσει, αν και δεν είναι ακόμα σαφές με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνει η επιστροφή.

Ο τουρκικός «γρίφος»

Τέλος, όσον αφορά στην Τουρκία, την πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA, η στάση του Μπάιντεν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα. Αν ο Ερντογάν συνεχίσει την απομάκρυνσή του από τη Δύση και το ΝΑΤΟ -υπάρχει συζήτηση με τη Ρωσία για αγορά μαχητικών Su-35…-, τότε μοιραία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να συνεχίσει την επιβολή κυρώσεων. Ήδη υπάρχουν φωνές που λένε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αφήσει την Άγκυρα να ακολουθήσει το δρόμο της, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό.

Από την άλλη, αν βρεθεί ένας τρόπος ΗΠΑ και Τουρκία να συμφωνήσουν σε ένα μορατόριουμ για τους S-400 το οποίο θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενεργοποιηθούν σε καμία περίπτωση, έστω κι αν παραμείνουν στα χέρια της Τουρκίας, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για μια επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών. Για την ώρα, πάντως, η Τουρκία παραμένει «γρίφος» όσον αφορά στα σχέδια του Μπάιντεν.

Δείτε ακόμη

Φρενίτιδα υπερεργασίας στον ΕΟΦ με εμβολιασμούς, νέα φάρμακα και ανατιμολόγηση

Foreign Policy: «Ηρθε ο καιρός οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Τουρκία – «Ο Μπάιντεν δεν έχει περιθώρια ηθικού συμβιβασμού με τον Ερντογάν»

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή