Μετά την τοξικότητα, η πολιτική της τυμβωρυχίας. Πως ο Αλέξης και η Πόπη αναζητούν… τις ευθύνες των άλλων

    Μετά την τοξικότητα η πολιτικής της τυμβωρυχίας. Τη στιγμή που η Ελλάδα πενθεί – και η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 2000 (κατά σειρά: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ) – ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά την ισοφάριση, για την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της διακυβέρνησής του σε αντίστοιχες συγκλονιστικές τραγωδίες, είτε στο Μάτι, είτε στην Μάνδρα.

    Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει, επί των πτωμάτων των θυμάτων της συγκλονιστικής τραγωδίας στα Τέμπη, τη “μακάβρια αντιπολίτευση” σε μια απέλπιδα, προεκλογική προσπάθεια, πολιτικής τυμβωρυχίας. Ήδη τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας “απειλώντας”, δίπλα στα θύματα της ανείπωτης καταστροφής, για θύελλα “αναζήτησης ευθυνών”, για να συνεχίσει η επισπεύδουσα (και με ασθενή μνήμη) εκπρόσωπός του Πόπη Τσαπανίδου ζητώντας “εξηγήσεις και απαντήσεις για την τραγωδία”.

    ***

    Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα. Τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της βιώνει η χώρα με τουλάχιστον 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί όχι μόνο επειδή συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης σορών και έχουν περισυλλεγεί ανθρώπινα μέλη που πρέπει να διαπιστωθεί εάν ανήκουν στα επιβεβαιωμένα θύματα ή όχι, αλλά και επειδή διατυπώνονται φόβοι ότι ο αριθμός των επιβατών κατά τον επίμαχο χρόνο του δυστυχήματος ήταν μεγαλύτερος της αρχικής εκτίμησης για 350 άτομα.

     

    ***

    Η εγκληματική αμέλεια. Ο σταθμάρχης που έχει συλληφθεί για την τραγωδία, είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν τη τραγική σύγκρουση στα Τέμπη για το ότι κατέβαινε εμπορικό τρένο.

    Όπως αποκάλυψε το Star, ο 59χρονος σταθμάρχης είχε ενημερωθεί με εσωτερική επικοινωνία από τον σταθμάρχη των Νέων Πόρων ότι η εμπορική αμαξοστοιχία φεύγει από την κάθοδο με κατεύθυνση προς Αθήνα στις 23:04, 17 λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επικοινωνία είναι καταγεγραμμένη.

    ***

    Ο σταθμάρχης και τα άσπρα κολάρα. “Πίσω από τον σταθμάρχη υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα υπευθύνων. Φτιαγμένη από πολιτικούς και γραφειοκράτες. Από golden boys και υπηρεσιακούς παράγοντες. Από ανθρώπους, στα ψηλά και στα χαμηλά, που έπεφταν κάθε βράδυ ήσυχοι για ύπνο, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα γίνει η στραβή. Και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

    Ναι, το ξέρω, τώρα θα μάθουμε για συμβάσεις που μπλέχτηκαν στα γρανάζια, για καθυστερήσεις χωρίς πατρότητα και για καλές προθέσεις που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν – ήταν όμως η κύρια προτεραιότητα. Στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το καθεστώς λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Τι έκανε, αλήθεια, για το θέμα ο σταθμάρχης της Λάρισας;”(Κώστας Γιαννακίδης, Protagon.gr)

    ***

    Διαρκής η βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τέταρτο μήνα στη σειρά, καθώς σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ενισχύθηκε και τον Φεβρουάριο και πλέον βρίσκεται στις 107,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Ιανουάριο.

    Η άνοδος προέρχεται από βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί. Οι κύριες παράμετροι του διεθνούς περιβάλλοντος φαίνεται να παγιώνονται, και οι έως τώρα επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στις αγορές ενέργειας και τον πληθωρισμό έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, για αυτό και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι αυτόν τον μήνα.

    ***

    Προς το 4% ανεβάζει τα επιτόκια η ΕΚΤ. Δεν σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η ΕΚΤ. Αντίθετα προσανατολίζεται σε ένα επιτόκιο της τάξης του 4%.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, από το -0,5% στο 2,5%, στον ταχύτερο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αναμένεται ευρέως ότι κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 50 μ.β., όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποτελεί πρόθεσή της. Αν και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μετά τον Μάρτιο και πιθανό τέλος των αυξήσεων τον Μάιο – Ιούνιο, τα νέα δεδομένα αλλάζουν εντελώς το «παιχνίδι».

    σο περνούν οι μέρες, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων περισσότερο απ’ όσο θέλουν οι αγορές. Το επόμενο εικοσαήμερο θα είναι κρίσιμο.

    ***

    Θα συνεχιστεί η πολιτική υψηλών επιτοκίων. Κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει το γεγονός πως σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη από το τέλος του Ιανουαρίου και μετά μας δείχνουν πως: ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι μικρότερος από αυτόν που βλέπαμε μέχρι τον Ιανουάριο, η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο ισχυρή απ’ ότι αναμενόταν, η αγορά εργασίας (κυρίως στις ΗΠΑ) είναι εξαιρετικά ανθεκτική και τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις πως η συνεχής μείωση των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να έχει φθάσει στο τέλος της.

    Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων αναφοράς από την Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο προεξοφλούσαν (ή απλά ήλπιζαν) μέχρι πρότινος οι αγορές. (Σπύρος Αλεξόπουλος, Liberal.gr)

    ***

    Μειώνεται η ανεργία. Στο 10,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι του 13,7% τον Ιανουάριο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,4% τον Δεκέμβριο 2022. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 501.948 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 134.764 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (21,2%) και κατά 87.686 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (14,9%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,9% από 18,3% τον Ιανουάριο πέρυσι, και στους άνδρες σε 8,3% από 10%.Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 28,1% από 37% τον Ιανουάριο 2022, και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,8% από 12,5%.

    ***

    Αντίσταση στον Πούτιν από τους ολιγάρχες. Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις και αντ’ αυτού να δημιουργήσει ένα προβλέψιμο περιβάλλον βασισμένο σε κανόνες δικαίου, ώστε να προσελκύσει ξανά ξένους επενδυτές στην πληγείσα από τις κυρώσεις οικονομία της Ρωσίας.

    «Το κράτος δικαίου και η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντικά. Εάν αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κάθε χρόνο ή τρίμηνο, κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη: ούτε οι Ρώσοι επιχειρηματίες ούτε οι ξένοι», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.«Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μια επιλογή. Δεν θα υπάρχουν χρήματα το επόμενο έτος. Θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές. Και θα κοιτάξουν να δουν τι κερδίζουν οι Ρώσοι επενδυτές, τι συνθήκες έχουν».

    «Νομίζαμε ότι ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο Ντεριπάσκα και συμπλήρωσε: «Τώρα, για τα επόμενα 25 χρόνια, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το ασιατικό μας παρελθόν».

    ***

    Γιατί ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του. Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από 20+ χρόνια στην εξουσία, να εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις ότι πηγαίνει «αδυνατισμένος» στις προεδρικές εκλογές, ωστόσο, φαίνεται ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία του δίνει… ασίστ για να μετατρέψει την κάλπη σε… ντέρμπι.

    Μπορεί, λοιπόν, ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να παρουσίασε την προεκλογική του πλατφόρμα, ωστόσο, από το «παζλ» την αναμέτρησης συνεχίζει να λείπει ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι: ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας.

    Μη μπορώντας πλέον να κρύψουν τη δυστοκία τους να επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρό τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι συνεδρίασαν την Πέμπτη για ακριβώς αυτό το θέμα, παρέπεμψαν στην ερχόμενη Δευτέρα για την τελική ανακοίνωση του ανθρώπου που θα μονομαχήσει με τον Ερντογάν για την προεδρία της χώρας.

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή